Så ersätter du dina gamla glödlampor, del 2

Lysdioder eller LED är vad många betraktar som den naturliga efterföljaren till dagens glödlampor. Fortfarande finns lågvattenmärken, men de blir färre och färre på marknaden.

Del ett i artikelserien om alternativ till glödlampan hittar du här.

Precis som med lågenergilamporna är lysdiodlamporna mer komplicerade än de enkla glödlamporna – en metalltråd i en glasbubbla är helt enkelt inte effektivt nog. Lysdioder håller längre, men är beror på diodernas och kretsarnas kvalitét.

Lysdioder tänds omedelbart, går att dimma, avger mycket lite värme och innehåller inga tungmetaller som lågenergilampor. De har många fördelar, men fortfarande är lysdioder en teknik under utveckling. Sedan 2010 har det börjat hända mycket, även för hemmabruk.
Den vanligaste typen av lysdiodbelysning är i samma format som halogenlampor, kallad GU10, där du idag kan minska energiförbrukningen till omkring hälften genom byte till lysdioder.
Vanliga glödlampor går också att ersätta, med uppemot 95 procent minskad energiåtgång.

Dyra i inköp, håller länge

De dyraste lysdioderna på marknaden för hemmabruk kan kosta många hundra kronor men håller tjugo till femtio gånger längre än glödlampor. Med tanke på att de är så mycket mer effektiva tjänar du igen inköpskostnaden efter några år. Över LED-lampans livstid går du ordentligt plus – och slipper trasslet med att byta ut lampor så ofta.
LED-lampornas kretsar är känsliga för värme, och det är inte ovanligt att kretsarna ger upp innan själva dioderna. Håll därför utkik efter lampor med välbyggd ventilation och värmeavledning.

Angenäma problem

En lampa som håller så länge och en teknik som utvecklas så snabbt ställer också användaren inför alternativet att köpa bättre lampor trots att de gamla kommer att hålla länge än. Därför kan det vara en klok strategi att byta lamporna allt eftersom och då också sprida ut kostnaden en smula.

Kommentarer