Allt om avokado

Avokado är full av nyttiga ämnen och har ett högt energiinnehåll. Den fungerar som alltifrån ett alternativ till smör till huvudingrediens i en hemmagjord ansiktsmask. Använd den mest under vinterhalvåret så är det lättare att hitta närmare odlat.

Avokado innehåller 15-30% omättat fett, mycket fibrer och flera viktiga näringsämnen. Förutom att den är god i sallad och på macka fungerar den också ypperligt i en hemmagjord ansiktsmask, tillsätt bara lite olivolja!

Köp helst ekologisk avokado under perioden oktober till april, eftersom den då importeras från medelhavsområdet. Resten av året är den fraktad från andra världsdelar.

Mogen?

Krama avokadon försiktigt i handen. Hela frukten ska ge efter lite men ändå vara spänstig. Om den är mjuk i toppen och hård nedtill är den inte mogen än.

För att få avocadon att mogna fortare kan du lägga den i en plastpåse med ett moget äpple. Avokadon ska mogna i rumstemperatur, i kylskåp missfärgas den lätt inuti. Som uppskuren missfärgas den av syret i luften. Någon droppe citron eller ättika hindrar detta och om du gjort en avokadoröra hjälper det att lämna avokadokärnan i.

Kommentarer

  1. Och för den som satsar på få snabba kolhydrater, kan man göra en suverän chokladmousse med mosad avocado, kakao (jamen ekologisk kakao förstås...) och honung efter behag!

    Martin 2012-05-17 16:19:38 svara

  2. Martin: Jag håller med, har också ätit sån chokladmousse. Fruktat god.

    Emil Edeholt 2012-05-18 00:14:48 svara