Använd motorvärmaren rätt

När du använder motorvärmaren rätt minskar utsläppen samt bränsleåtgången och bilkörningen blir mer behaglig. Hur länge den behöver vara ikopplad beror på temperaturen utomhus.

En bilmotor och dess avgasrening fungerar som bäst när den är varm. Du sparar mellan en halv och en deciliter bränsle jämfört med att starta motorn kall. Du minskar också utsläppen med 50 till 80 procent den första kilometern, särskilt när man tittar på utsläpp av kolväten och cancerframkallande ämnen.

Trots detta använder de flesta idag motorvärmaren för länge. Genomsnittligt startar motorvärmarna i Sverige 3-4 timmar innan bilen ska användas, och det är onödigt länge. I det läget förbrukar man mer energi än man sparar. Man bör anpassa hur länge motorvärmaren står inkopplad efter hur kallt det är utomhus. Motorvärmare minskar utsläpp även när det är något varmare, ända upp till tio plusgrader.

Många moderna uttagsstolpar byggs med temperaturavkännare, som startar motorvärmaren i tid för din inprogrammerade avresetid. För hemmabruk kan en investering i ett fjärrstyrt uttag eller ett enkelt tidur göra att du slipper gå upp mitt i natten bara för att aktivera motorvärmaren – för vem gör det?

Kommentarer

  1. Det finns utvändiga motorvärmaruttag med elektronisk tid och temperaturstyrning för runt 1500 kr, exempelvis fabrikat Garo.

    christer 2015-10-28 12:55:11 svara

  2. Beror sig ju på vad man har för värmare. Jag har en kontakt värmare och 30 min då hinner inte oljan bli varm alls

    John 2018-10-21 20:21:57 svara