Genom att byta ut bensin mot alkylatbensin kan du minska utsläppen av kolväten med uppemot 90 procent.

Sex tips för miljösmartare bensin-gräsklippning

En handklippare är förstås utsläppsfri i drift, men eldrivna alternativ finns som fungerar bra. Ska du klippa gräsmattan med motorgräsklippare, använd alkylatbensin och helst svanenmärkt fyrtaktsmotor med katalysator.

En gammal bensindriven motorgräsklippare som körs i tre minuter kan orsaka lika stora utsläpp som en timmes bilkörning i motorvägshastighet. Ska du köpa en ny gräsklippare finns det numera miljömärkta apparater i många olika storlekar beroende på din trädgård. De elektriska apparaterna orsakar förstås mindre utsläpp men elkabeln kan vara opraktisk.

Förbättra bensinklipparen

 • Driv klipparen med alkylatbensin vilket minskar utsläppen av kolväten med uppemot 90 procent och kväveoxiden med 30 till 60 procent. Alla maskiner yngre än 15 år klarar alkylatbensin.
 • Köp en klippare med fyrtaktsmotor istället för tvåtakt, som ger mindre giftiga avgaser och är tystare.
 • Se till att klipparen har avgaskatalysator som minskar utsläppen.
 • Svanenmärkta klippare minskar utsläppen uppemot 50 till 70 procent mot äldre bensinmodeller. De bullrar också mindre samt använder bättre kemiska produkter vid tillverkningen. De kan dessutom drivas med etanol.
 • Svanenmärkta klippare är byggda för att klara utsläppskraven även efter att de åldrats.
 • Köp inte hem mer bränsle än vad som går åt på en månad, så undviker du att det förångas och avdunstar ur dunken. Förvara dunken svalt inomhus.

Kommentarer

 1. Köp en eldriven gräsklippare istället! Bättre för miljön och billigare. Bäst ur miljöperspektiv är att använda en med sladd för att undvika långsiktiga miljöproblem med gamla batterier.

  Lars Wikman 2012-06-18 12:43:45 svara

 2. Handjagare rockar! Och så får man träning på köpet och glada grannar som slipper väsnande maskiner. Har du stor gräsmatta? Anlägg ängsmark på de delar du ändå inte använder.

  Mona Lisa 2012-07-01 15:41:18 svara

 3. Alltså, nu är ni väl ändå rätt larviga. Jag kliper min gräsmatta kanske 5-6 gånger per år, fyller på tanken med några deciliter kanske två gånger! Min tomt är ca 500 m2 så i snitt lite mindre än normalt men i alla fall...skulle det inte vara bättre att ni lägger energi på att påverka de riktigt stora miljöbovarna, vi i sverige gör av med mindre än en promille av all olja som pumpas upp ur vår jord! Vilken skillnad tror ni det gör att vi tramsar med att byta gräsklippare. Kostar mer i miljöbelastning att tillverka nya gräsklippare än att använda de gamla till de är ”slut”. Visa oss i stället var de riktiga miljöbovarna finns så vi kan skapa oppinion och påverka där det gör nytta!

  TP 2018-05-10 21:42:51 svara

  • Hej TP, det beror lite på hur man ser på saken – vi ser det som att alla små saker man kan förändra till det bättre är positiva, gör att man ser sig själv som mer miljövänlig och har lättare att ta de större stegen också. Det är ju också så att du inte är ensam om att klippa gräset utan det görs miljontals klippningar under sommaren. Visst är det så att det är en stor påverkan att slänga en fungerande klippare för att tillverka och köpa en ny – men det är heller inte vad vi föreslår. Vi föreslår att om du köper en ny, köp helst en elklippare och leta annars efter svanenmärkning, fyrtaktsmotor och katalysator. Utsläppen på nya maskiner är i snitt 75% lägre än med äldre, hävdar industrin själva. Om du ska använda en befintlig bensinklippare så förespråkar vi alkylatbensin som minskar utsläppen. Vidare tips om åtgärder för att minska din miljöpåverkan finns överallt på sidan, men det här kan vara en bra startpunkt: https://smasteg.nu/tio-konkreta-saett-att-ta-tag-i-din-klimatpaverkan Tack för din kommentar!

   Johannes Oscarsson 2018-05-23 12:14:25 svara

 4. […] Bättre gräsklippning […]

  Paul Jönska gården - andebarkandebark 2018-05-14 10:04:52 svara