Byt sköljmedel mot ättika

Sköljmedel är en klassisk miljöbov som många rekommenderar att man avhåller sig från. Om man ändå vill mjuka upp kläderna kan ättika vara en bra ersättning.

Letar du förgäves efter miljömärkt sköljmedel? Sköljmedlen innehåller, precis som många andra tvättmedel, tensider och parfym som är knepigt för reningsverken att ta hand om – de släpps ut i naturen, så miljömärkta medel är ovanliga. Hur gör man om man ändå vill mjuka upp kläderna? Som i så många andra hushålls-sammanhang dyker den klassiska ättikan upp igen.

Blanda en eller två teskedar 24-procentig ättika med dubbelt så mycket vatten och häll i sköljmedelsfacket. Vill du ha lite doftande kläder kan du droppa i en till tre droppar eterisk doftolja. Exempelvis lavendelolja som har antibakteriella egenskaper eller rosenträolja som sägs hålla pälsängrar borta.

Ättika har många fler användningsområden också, se vår artikel Tio tricks med ättika.

Kommentarer

 1. Under vilket namn syns ftalaterna? Hur vet man om ett sköljmedel har det eller inte?

  Johan Krüger Haglert 2013-06-06 21:09:26 svara

 2. vad bra knep

  yvonne pira 2014-01-07 18:33:02 svara

 3. Bra tips! =) Men varför i hela friden säljs inte blandningen färdigt av nått företag? Hade varit grymt skönt att ha det enkelt så att vardagsbestyren inte tar upp all tankeenergi. Det lär ju vara bekvämligheten som gör att folk inte ändrar miljöbeteende.

  Harald 2014-04-09 11:56:57 svara

 4. Bra tips och billigare och bra för miljön.

  Lena Carlström 2015-08-27 12:48:06 svara

 5. Stolleri! Om några miljöfanatiker nån gång skulle ha sin fakta rätt... Alla mjukgörare är inte ftalater. Ftalater används som mjukgörare i plaster och fungerar genom att inbäddas mellan polymerkedjorna i plasten vilket separerar dessa från varandra och ökar plasticiteten. . Aktiva substansen i sköljmedel är istället katjonaktiva tensider. De kanske inte heller är så bra för miljön men kommer ut i naturen även från hårbalsam och schampo som vi ju använder betydligt större mängder av dagligen än sköljmedel.

  Tro inte på allt, ta reda på fakta 2015-09-27 15:19:27 svara

  • Hej, När artikeln skrevs hade vi fått uppgift om att det var ftalater som användes som mjukgörare även i sköljmedel. Vi har verifierat med Kemisk-Tekniska Leverantörsföreningen att så inte är fallet och ändrar därför i artikeln. Tack.

   Johannes Oscarsson 2016-02-12 00:05:37 svara