Det är fint med doggy bag

Ta med matresterna hem från restaurangen och ät senare så undviker du att mat produceras för att kastas rakt ner i komposten. Tre av fyra restauranger är positiva till att gästerna ber om doggy bag.

Doggy bag – att be om att få ta med matresterna från restaurangen – upplevs än så länge som ganska udda i Sverige. Men många krögare är i själva verket glada över att gästerna frågar efter att få ta med överbliven mat hem och tar det som en komplimang. Då slipper de dessutom ta hand om matrester.

En stor del av matens utsläpp och energiåtgång sker helt i onödan när tillagad, ätbar mat bara slängs. Det mesta matsvinnet på restaurangerna består av den överblivna mat som gästerna inte äter upp. Fler och fler restauranger börjar nu aktivt erbjuda kunder doggy bag också, eftersom tanken att ta hem resterna hem helt enkelt inte slår alla.

Då ska du fråga om doggy bag

Att be om doggy bag är lämpligt om du ska direkt hem eller till arbetet där det finns kylskåp. Om det är varmt ute bildas det nämligen bakterier i maten ganska snart, och då måste maten hettas upp rejält.

Kommentarer

 1. Jag hör till en av alla som inte riktigt tänkt på att ta med överbliven mat hem.

  Dock har jag en spontan tanke, kan man inte ta med en egen behållare i väskan när man drar på lunch ute? Då slipper man funderingen kring att restaurangens förpackningar kanske är mindre bra alternativ (t.ex. aluminium)
  Finns det några problem med at ta med egen burk?

  David 2011-12-28 10:41:12 svara

  • Det är ju en råbra idé. Det ska jag börja göra de gånger som jag vet att jag ska käka ute... Man borde ha en sån där matlåda med tillhörande kylblock!

   Johannes Oscarsson 2012-02-21 19:58:44 svara

 2. bra plan! Fast på något sätt känns det som att det inte är lika fint enl svensk kultur :P Får svälja stoltheten för miljöns skull (och den goda matens!) och vända på min egna inställning

  Leila 2012-01-22 20:52:41 svara