Risgrynsgröt och julskinka är för många klassiker på julbordet, och med ekologiskt ris från Europa och en miljömärkt eller vegetarisk skinka behöver de inte ens bli miljöbovar.

Duka grönt på julbordet

På julbordet bor ofta riktiga miljöbovar som julskinkan och risgrynsgröt. Men mycket går att få miljömärkt och mer vegetarisk mat gör julbordet mer miljövänligt.

Julskinka, grönkål, inlagd sill, Janssons frestelse och glöm för all del inte risgrynsgröt eller kakfikat. Att göra ett miljövänligt julbord behöver inte bli helt utan klassikerna. Fler får upp ögonen för att äta vegetariskt, men med jämna mellanrum sägs det att ”man absolut inte kan klara sig utan julskinkan”. Om det står och faller med skinkan kan man köpa en KRAV-märkt julskinka, men mycket annat på bordet kan bli ännu mer miljövänligt än så.

Riset i risgrynsgröten exempelvis, är en ganska stor miljöbov beroende på var det kommer ifrån. Leta efter ekologiskt ris från Italien snarare än från Asien, mängden metangas-utsläpp kan vara hundra gånger lägre för europeiskt. Eftersom julbordet ändå är en lyxmåltid kan man absolut unna sig miljövänligt producerat ris till gröten. Ekologiskt ris kostar lite mer men besparar odlingarna från bekämpningsmedel och andra kemikalier.

Byt ut kött, mot kött

Många klassiska kötträtter finns det miljövänliga alternativ till; gör köttbullar på KRAV-kyckling eller köp ännu hellre vegobullar. Köp miljömärkt korv, sojakorv eller seitankorv. Då kan man ha alla klassikerna på julbordet men minska miljöpåverkan radikalt.

Det gäller förstås överlag att hitta ekologisk mat och välja så närodlat som möjligt, men det behöver inte vara så mycket dyrare eftersom många råvaror är traditionellt svenska. På Coop, Hemköp och Ica har man oftast bra ekologiskt sortiment, medan lågprisbutiker sällan har lika bra utbud. Utöva gärna lite konsumentmakt och efterfråga ekologiska varor hos de butiker du ofta handlar hos.

Kommentarer