Ekologiska ägg i påsk

Äggen är det traditionella påskbordets flaggskepp. Under middagstid vid påskaftonen äter svenskarna sex miljoner ägg - i timmen!

Två tusen ton ägg åts upp under påsken 2008 och här är det förstås bra om så många som möjligt köper ekologiska ägg. Bäst är sprättägg från någon lokal producent, men Krav-märkta ägg är det bästa valet på stormarknaden.

Knappt sex procent av äggproduktionen i Sverige är Krav-märkt, vilket innebär att hönsen ska kunna vistas utomhus, tillgång till sandbad samt ljusinsläpp, ha större utrymme inne och flocken maximalt bestå av 3000 hönor – en tiondel av konventionell uppfödning. Fodret ska också komma från ekologisk produktion, så de KRAV-märkta äggen är ett bra alternativ om man vill minska användandet av handelsgödsel och bekämpningsmedel. Dessutom får fler hönor ett naturligare liv.

Tillagning

När du kokar äggen kan du spara energi genom att använda vattenkokare, koka upp vattnet i kastrullen som du sedan slår av och låter äggen koka klart på eftervärmen. Det är förmodligen bättre än att köpa en separat äggkokare, om du inte äter mycket ägg resten av året också.

Färgglada ägg

Ska äggen färgas kan du använda lökskal, blåbär, rödbetor, rödkål eller björklöv med lite vitvinsvinäger som du kokar äggen med. Ju längre du kokar äggen desto kraftigare färg. Du kan också göra äggen och färgen separat och låta kokta ägg dra i färgbadet en längre stund.

Kasta inte äggen för tidigt

Ägg ska förvaras i kylen med den spetsigare delen nedåt. Då håller de mycket längre än de angivna bäst före-datumen; två till tre månader enligt branchföreningen Svenska Ägg.

För att kontrollera om äggen i kylen är bra kan du släppa ner ägget i en tillbringare med vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten medan ett ägg som är drygt en vecka gammalt reser sig lite upp och ett äldre ägg flyter upp till ytan.

Kommentarer