Energieffektiva matrester

Att frysa in matresterna och ta med matlådor till jobbet är ett bra sätt att minska matsvinnet. Förpacka och kyl maten på rätt sätt så sparar du maximalt med energi.

Överbliven mat kan ofta utnyttjas som ingrediens i nästa mål eller som lunchlåda dagen efter. Tillagad mat ska kylas inom en till två timmar för att inte bakterier ska börja växa till sig1. För att inte belasta kylskåpet med varm mat kan du skynda på avsvalningen genom att ställa kastrullen eller matlådan i kallvatten eller utomhus under vinterhalvåret. Det är smart att redan vid kylningen dela upp maten i portionsförpackningar eftersom små förpackningar svalnar fortare – en stor kastrull kan ta ett dygn att kyla ner från tillagningstemperatur till kylskåpskall2.

Matprodukter ska tillbaka till kylen inom två timmar3 efter att de tagits fram för matlagning. Detta för att förhindra bakterietillväxt.

Portionsförpackningarna kan stå i kylen om du ska äta dem dagen efter, men om det kommer att gå mer än någon dag är frysen rätt destination. För att maten ska smaka så bra som möjligt är det viktigt att förpackningen är tättslutande, eftersom den torra luften i kylen torkar ut maten4.

Tina frysta matlådor i kylen under natten innan den ska ätas så att den tinas där och hjälper till att hålla kylen kall. Mat som värms i mikrovågsugn blir ofta också bättre av att tinas på detta sätt än att tinas direkt från frysen.

  1. Livsmedelsverket: Planera och ta hand om rester []
  2. Fridgecom: Grundläggande kylförvaring []
  3. WHO: Fem nycklar till säkrare mat []
  4. Livsmedelsverket: Förvara maten rätt så håller den längre (2011) []

Kommentarer