En kassett som minskar kondens i kylen gör att färskvaror håller upp till dubbelt så lång tid som normalt. Det minskar även energiförbrukningen med 25 procent.

Fem energibesparare under 500 kronor

Du kan spara energi för under femhundralappen på flera sätt. Smarta grenuttag, nya kranmunstycken och lister minskar energikonsumtionen.

 • Använd smarta eluttag som stänger av hela mediaanläggningen när du släcker någon av enheterna, eller en vanlig förgreningskontakt med brytare.
 • Sätt in snålspolande kranmunstycken eller pellatorer (vattenbesparande ringar) i vattenkranar och duschmunstycken så sparar du mellan en tredjedel och hälften av vattenåtgången utan att det egentligen känns när du tvättar dig.
 • Byt till fräscha lister i fönster och dörrar så minskar kalldraget som kyler ner golv och lurar elementen att jobba hårdare.
 • Minska kondensen i kyl och frys med en absorberande kassett. Energiförbrukningen minskar med en fjärdedel och grönsaker håller sig mycket längre.
 • Byt ut gamla termostater i elementen. Nya elektroniska termostater stabiliserar temperaturen och kan sänka energiåtgången med omkring 10–15 procent.

Kommentarer

 1. För äldre utrustning är master/slave-eluttag en bra idé, men för ny är det tveksamt om det gör någon verklig skillnad eftersom de flesta apparater nu ligger under 0,5 W förbrukning vid standby tack vare EU:s gränsvärden. Ett master/slave-uttag drar också ström, Clas Ohlson säljer t ex ett som enligt dem har en egenförbrukning på 2 W. Så om det master/slave-uttaget bara hindrar 3 st moderna enheter från att förbruka 0,5 W var så går man faktiskt back...

  Jan Boström 2012-06-27 14:09:34 svara

 2. Hej Jan,
  Du har helt rätt! Definitivt värt att komma ihåg vid köp.
  mvh,
  Johannes Oscarsson

  Johannes 2012-06-29 10:35:04 svara