För att komma upp i samma elförbrukning som en glödlampa kan du tända fem motsvarande lågenergilampor.

Fem myter om lågenergilampor

Uppvärmningsmyten, livslängden samt strålningen från lamporna kan man glömma, men hur är det med kvicksilverhalten? Och kan man använda lågenergilampor i minusgrader?

1. Energi som sparas med lågenergilampor förloras i uppvärmning.

90 procent av glödlampornas energiåtgång blir värme istället för ljus, så långt stämmer det. Men lampors placering vid tak och som punktbelysning gör att de blir hemskt ineffektiva som värmekällor. Bara hälften av elenergin blir användbar värme.

Glödlampornas placering gör att värmen alstras och stannar under taket.
Termostaterna i huset sitter oftast centralt eller vid elementen och nås dåligt av punktenergi som glödlampor eller påslagna datorer. Därför blir effekten av påslagna glödlampor möjligen en minimal höjning av temperaturen – inte att elementen jobbar mindre. Husets uppvärmning sköts bättre av de vanliga elementen än glödlamporna.

2. Lågenergilamporna innehåller miljöfarligt kvicksilver.

Lågenergilampor av lysrörstyp innehåller små mängder kvicksilver för att öka ljusstyrkan.

Mängden kvicksilver i naturen minskar dock med kvicksilverhaltiga lågenergilampor1. Fossilt alstrad energi släpper ut kvicksilver i miljön och stora delar av Europas energiförsörjning kommer fortfarande från fossila bränslen som kol. Genom att minska energiåtgången kan mindre bränsle användas vilket leder till att kvicksilverutsläppen minskas2.

Lysdiodlampor och halogenlampor innehåller inget kvicksilver alls.

3. Livslängden förkortas av att tända och släcka.

Detta kan möjligen ha stämt för tidiga modeller och konstruktioner, men idag är standard att lamporna ska klara minst 3000 på- och av-cykler per 8000 timmars livslängd. Det bör inte vara något problem och många tillverkare lämnar garanti på att lamporna ska hålla ett visst antal år med normalförbrukning.

En variant på denna myt är att man inte tjänar på lågenergi- eller LED-lampor om de inte är påslagna mer än uppemot en timme för att de sägs dra massiva mängder ström under tändningen. Men det är helt enkelt inte sant; de drar vare sig mer eller mindre under tändningen.

4. Strålningen från lamporna är skadlig för människor.

Så fort det passerar ström genom ett material alstras elektromagnetiska fält och det gäller för lågenergilampor – men även glödlampor. Strålsäkerhetsmyndigheten har mätt olika typer av lampor och sett samma fält hos glöd-, lågenergi-, halogen- och LED-lampor.

2010 kom en schweizisk studie fram till att man inte bör sitta närmare lågenergilampor än 30 centimeter vilket kan vara aktuellt för skrivbordslampor. Då är LED eller halogenlampor bättre alternativ.

Vad gäller ultraviolett strålning är den så liten att det inte utgör någon fara. En dags vistelse i ljus från lågenergilampa utsätter dig för 0,0012% av den ultravioletta strålningen från en solig sommardag.

5. Lågenergilampor går inte att använda vid låga temperaturer

Lågenergilampor påverkas av sin omgivningstemperatur och effektiviteten minskar när de används i för kall eller varm miljö. Vissa lampor kan ha problem med att tända över huvud taget medan andra lyser markant svagare. Det finns speciallampor för låga temperaturer, men de är dyrare och svårare att få tag på.

Här är lysdiodlampor ett bättre alternativ eftersom de sällan är känsliga för låga temperaturer – tvärtom mår de inte bra av att bli överhettade. Utomhuslampor bör dock alltid ha slutna armaturer för att skydda mot vind, stötar och så vidare.

 1. EU SCHER: Greenfacts: 5. Do environmental benefits of compact fluorescent lamps outweigh potential risks? []
 2. EU SCHER:Concerned about Mercury in Energy Saving Lamps? []

Kommentarer

 1. Det är mörkare med lågenergilampor. Vägrar använda skiten

  Anonym 2012-04-19 16:19:54 svara

  • Mörkare? Köp starkare lampor då, om det är ljusstyrkan som är problemet.

   Johannes Oscarsson 2012-04-19 18:06:36 svara

  • Har du kikat på den här http://smasteg.nu/test-en-bra-led-lampa starkare än många tradionella glödlampor t.ex.

   Emil Edeholt 2012-04-19 19:31:11 svara

 2. Hej!

  "2010 kom en schweizisk studie fram till att man inte bör sitta närmare lågenergilampor än 30 centimeter vilket kan vara aktuellt för skrivbordslampor som dock är ett ovanligt användningsområde för lågenergilampor. "

  Jaha? Vilken sorts lampor BRUKAR man ha i skrivbordslampor idag, när det bara finns lågenergilampor att välja på?

  Är inte 100% av skrivbordslamporna lågenergilampor..?

  Anna Olsén 2012-11-26 08:41:47 svara

  • Hej Anna!
   Om jag minns rätt från studien så gällde det den typ av lågenergilampor som vi idag sätter direkt in i 230 V-uttag med elektronik kring sig. Skrivbordslampor av lågenergityp brukar ha ett lysrör vid själva "lampan" och ha elektroniken någon annan stans.
   Annars kan väl sägas att även här börjar, och kommer i ännu större utsträckning, lysdioderna att ta över.

   Johannes Oscarsson 2012-11-28 18:28:02 svara

 3. Har tagit del av all information om kvicksilvrets skadligher genom åren. Är också recovering kvicksilverförgiftad person. Sånna som ni som skriver dessa lögner precis som tandläkarna gjorde om amalgam i alla dessa år är oansvariga och i min mening kriminella. Är du beredd att ta personligt ansvar för skador som dessa lampor ger på personers hälsa och på miljön. Du som är så säker bevisa det genom att finansiellt och hälsomässigt sätta dig som garant. Så om du inte är självmordsbenägen eller imbicill så kommer du inte att göra det. Och då ska du inte skriva sånt där nonchalant och lögnaktigt skräp.

  Andy 2013-07-31 21:16:41 svara

  • Hej Andy, Jag förstår inte riktigt vad du menar är lögnaktigt: i artikeln nämner jag att mängden kvicksilver i naturen minskar som följd av att vi konsumerar mindre el från fossila bränslen när vi byter glödlampor mot lågenergilampor. Lågenergilampor ska, precis som LED- eller glödlampor, återvinnas och tas hand om. Det är dock bättre med LED-lampor som konsumerar ännu mindre el och inte innehåller kvicksilver.

   Johannes Oscarsson 2013-08-12 22:16:57 svara

   • Glödlampan innehåller inget kvicksilver men du menar att det blir mindre kvicksilver i naturen om man använder lågenergilampor som innahåller kvicksilver. Man kan ljuga lite men också blåljuga. Det är tråkigt men hela artikeln är faktiskt till större delen rena lögner. Har hört många olika slags lögner i samband med energislukarlampan(sk energisparlampa) och dåvarande minister kom med att vären från glödlampan fick man lov att vädra ut. Riksdagshuset är nog enda byggnaden i landet som inte behöver någon värme.

    Glödlampan 2015-12-19 20:29:38 svara

    • Hej, Ja, så länge som fossilt alstrad energi släpper ut kvicksilver i miljön och stora delar av Europas energiförsörjning fortfarande kommer från fossila bränslen som kol, leder den minskade energiåtgången till att kvicksilverutsläppen minskas då mindre kol och olja eldas upp. LED-lampor innehåller inget kvicksilver och drar 80-95 % mindre energi än de gamla glödlamporna. Lågenergilamporna är nog snarare att betrakta som obsoleta vid det här laget, till förmån för LED är min personliga analys.

     Johannes Oscarsson 2016-02-12 00:00:54 svara

 4. Hej! Lågenergilampor har väsentlig sämre färgåtervinning. Gäller speciellt vanliga lågenergilampor, rena skiten att läsa i. Men även led, som är i princip lika usla. Halogen har fullgod färgåtervinning, men blir varma som sjutton. Det bästa är vanlig glödlampa. Det är svaret på alla problem. Och vill man "rädda" miljön så kan EU-pamparna göra annat än att förbjuda vanliga glödlampor och förstöra läsljuset för vanligt folk, som dessutom ser sig mer som svenska invånarna än "EU-invånare". Även förslaget om att det ska vara förbjudet att köra med halvljus på dagtid, för att "spara miljön genom mindre bränsleförbrukning" är lika löjligt som "räddaren" lågenergilampa. Rena EU-giftet, alltså. Tack annars för en bra sida. Men färgåtervinningen hos lågenergilampor råder ingen bot på. Har även provat speciella lågenergilampor för detta, men det är hopplöst. Jag har precis köpt 200 st vanliga glödlampor till en studentlägenhet, tack och lov. Ska nog köpa in 200 ytterliggare :) Mvh.

  Anonym, så klart 2013-09-03 22:30:00 svara

  • Hallå, Särskilt billigare lågenergilampor har sämre färgåtergivning, vilket ofta brukar visas av att Ra-värdet är lågt (under 80). Det kan vara en fingervisning om att färger kommer att se konstiga ut. Det verkar också variera en del mellan individer hur känslig man är – för mig är det ett större irritationsmoment med flimmer än färgbalans så länge som balansen är god (över 80 Ra). Fick hem åtta halogenersättare igår som använder LED och de går jättebra att läsa i – för mig. Kanske skulle det vara annorlunda för dig. Men använd halogenlampor då – de drar i alla fall generellt 30% mindre ström än glödlampor. Som sagt är det en vettig grej att fasa ut de gamla energislukande glödlamporna.

   Johannes Oscarsson 2013-09-06 10:16:34 svara

   • De energislukande lågenergilamporna har inga fördelar förutom för fabrikanterna. De ger sämre ljus och inte någon direkt bra färg. Dessutom så blinkar dom och det är väldigt irriterande speciell om man ska läsa. Varför man gjort sånt energisparlampan kan man fråga sig men antagligen någon/några inom EU som tjänar bra med pengar på det. Vi övriga får som vanligt betala för alla dumheter.

    Glödlampan 2015-12-19 21:39:34 svara

    • En del lågenergilampor har problem med flimmer och det är mycket irriterande för en del - mig själv inräknad. Där handlar det om att köpa bättre lampor, helt enkelt. Som du antyder kan det säkert vara så att det är billigare att producera lampor med sämre elektronik och det kan leda till sämre färgåtergivning samt bieffekter som flimmer. Fördelen med lågenergilampor, och särskilt de moderna med lysdioder, är givetvis att de är mer energieffektiva och ger mer ljus per effekt. I hela världen innebär det en rejäl besparing av energibehovet.

     Johannes Oscarsson 2016-02-12 00:03:43 svara