100 gram nötkött förbrukar drygt 8 badkar med vatten

Fem sätt att minska din köttpåverkan

Kött är den mat som påverkar klimatet mest. Genom att förändra vilket kött du äter och slänga mindre kött gör du skillnad – en vegetarisk rätt med samma näring som en kötträtt ger hälften så stor klimatpåverkan och det bästa köttet ger knappt någon klimatpåverkan.

1. Minska matsvinnet

Eftersom kött är ett av de livsmedel som har störst miljöpåverkan är det extra bra att minska mängden kött som kastas. Minska kastandet genom att inte köpa för stora förpackningar, köpa förpackningar med kort datum så inte butiken kasserar maten, ta hand om matresterna och frysa in kött som blir över.

2. Byt biffen mot kyckling.

Olika djur ger olika stora utsläpp. Nästan alla utsläpp av metangas kommer från nöt och får1. Medan idisslande får och nötkreatur ger 15-40 kilo växthusgaser per kilo kött, orsakar gris kring fem och kyckling kring två kilo växthusgaser per kilo kött2. I affärerna finns ofta både korv och färs gjord på kycklingkött.

3. Köp mindre, bättre kött.

Kött är väldigt energität mat och man behöver inte så mycket. Livsmedelsverket rekommenderar en generellt minskad köttkonsumtion3. Därför kan man gärna köpa mindre mängder kött, men välja dyrare närproducerat, ekologiskt och allra helst naturbetat kött. Svenskt nötkött ger 30-40 procent lägre utsläpp än brasilianskt kött – men inte på grund av transporterna utan genom produktionsmetoderna4.

4. Alternativ till kött.

Vegetarisk mat med samma näringsvärden som en kötträtt ger ungefär hälften så stor klimatpåverkan beroende på köttet och det vegetariska alternativet.
Men man behöver inte bryta helt med köttet för att minska sin köttkonsumtion:

 • Ät vegetariskt några middagar i veckan.
 • Ersätt halva köttfärsen med linser och rivna morötter.
 • Gör andra delar av måltiden nyttigare genom att exempelvis lägga bönor eller linser i salladen.

5. Ekologiskt naturbeteskött är det bästa nötköttet.

KRAV-märkt kött innebär inte bara att djurhållningen är bättre utan påverkar också djurens mat och därigenom utsläppen. 60 procent av fodret5 ska vara lokalodlat vilket minskar transporter och utsläpp. Ekologisk fodertillverkning ger också mycket mindre utsläpp eftersom konstgödsel inte används6.

För den som vill äta nötkött då och då kan man köpa så kallat Naturbeteskött där djuren betar gräs och håller landskapen öppna. Det ger stora fördelar vad gäller biologisk mångfald, men framför allt betyder det att stora mängder koldioxid binds ner i marken när gräset växer. Det är så effektivt att det kan ge positiv inverkan på utsläppen och växthuseffekten minskar7.

 1. Livsmedelsverket: På väg mot miljöanpassade kostråd (s. 28) []
 2. Livsmedelsverket: Kött – nöt, lamm, gris och kyckling []
 3. Livsmedelsverket: Kött – nöt, lamm, gris och kyckling []
 4. Institutet för Livsmedel och Bioteknik: Life cycle inventory of greenhouse
  gas emissions and use of land and
  energy in Brazilian beef production, s. 6
  []
 5. KRAV: Så blir kossan KRAV-godkänd []
 6. Jordbruksverket: Hur har miljöersättningen till ekologisk produktion påverkat växthusgasutsläppen från den svenska jordbruksproduktionen []
 7. Världsnaturfonden: Naturbeteskött – bra för naturen, miljön och klimatet []
 8. FAO Livestock’s Long Shadow, Ogino et al []
 9. Göteborgs Universitet: Köttkonsumtionens miljöpåverkan, Wiberger, s. 7 []
 10. FN Food and Agriculture Organization: Vattenfördelning och rättvis fördelning – en nyckelfråga för framtida livsmedelsförsörjning. []

Kommentarer

 1. När ni skriver "öppna landskap" innebär det också skogshövling till betesmarker vilket förstör naturen på andra sätt. Betesmarker är en av de stora anledningar till våra stora vildmarker runt om i världen skövlas. Tycker det kan vara värt att nämna i artikeln.

  Stefan 2013-03-29 18:34:32 svara

  • Hej Stefan, Nej, när vi skriver om öppna landskap under naturbetesrubriken avses ängar i Sverige som annars skulle växa igen. Du har helt rätt i att skövling för att bereda betesmark eller foderodling är ett stort problem och det är bland annat det som jag menar att peka på i slutet av "mindre, bättre kött". Eftersom jag ville hålla texten någorlunda kortfattad nämnde jag det inte uttryckligen, så det är välkommet att du lyfter fram det ytterligare. Tack för synpunkterna, Johannes (artikelförfattare)

   Johannes Oscarsson 2013-04-02 16:19:04 svara

 2. […] Källa: En miljon små steg – tips för en bättre miljö. […]

  11 saker alla kan göra för att rädda planeten. Jisses! Det är ju så enkelt egentligen. | Newsner 2015-03-02 19:30:15 svara

 3. Länk nr 7 Världsnaturfonden: Naturbeteskött – bra för naturen, miljön och klimatet fungerar ej. Kanske var det en felaktig slutsats? Om inte korna betade på platsen skulle ju skogen växa där så det låter ju helt orimligt. Och om man tar hänsyn till att korna istället släpper ut metangas som är betydligt värre för klimatet så låter det ännu mer osannolikt. Ha det så gott och tack för smasteg.nu!

  Anna Petersson 2015-09-29 07:16:31 svara