Skär upp gamla bananer i skivor, frys in och använd dem till bananglass eller smoothies senare.

Fem sätt att rädda bananen

När bananen börjar bli brun och söt är den inte alltid så inbjudande att äta som den är. Men förvånansvärt länge kan man använda gamla bananer.

Banankaka är den klassiska slutdestinationen för gamla bananer, men det finns andra mer oväntade användningsområden:

  • Om bananerna bara precis är över gränsen mogna kan man kapa dem i halvor, sticka in en glasspinne i botten och frysa in som pinnglass.
  • I en del kakrecept kan bananer ersätta äggen: mosa en halv till en hel banan per ägg och grädda lite längre eftersom bananerna innehåller mer vätska. Fungerar i recept med relativt få ägg där banansmaken passar. Bakverken blir saftiga men bananerna kan inte få sockerkakor och liknande att resa sig, så där behövs lite under en halv tesked bakpulver per ägg.
  • Bananpannkakor gör sig bra på övermogna bananer.
  • Använd som ansiktsmask: Mosa en banan med fem matskedar havregryn och en matsked honung som får verka på huden i tio minuter.

Vid tidsbrist – frys in

Om tiden inte räcker till för att laga mat av bananerna nu kan du spara dem till senare. Skala och skär upp dem i tjocka skivor och frys in. De frusna bananbitarna kan mixas med lite yoghurt till glass eller gör smoothie tillsammans med några bär och lite mjölk eller yoghurt.

Om bananen blivit så gammal att den inte duger som mat längre så passar den fortfarande i komposten eller som gödsel i rabatten. Bäst som gödsel är ekologiska bananer, som inte har kemiska bekämpningsmedel.

Kommentarer

  1. Och så Fair Trade förstås. Kul med länk till recept!

    Margareta Eriksson 2013-05-26 00:50:02 svara

  2. Det är till och med så att besprutade bananer inte hör hemma i komposten alls. Köp Krav-märkt och Fairtrade-märkta bananer helt enkelt. Det är väldigt stor skillnad på dessa och därmed en av de viktigaste förändringarna man kan göra när man handlar.

    Jakob 2013-06-07 16:38:33 svara