Fem udda miljöprylar

Tekniken går framåt, inte bara i form av enorma vindkraftsparker och nya exklusiva miljöbilar. Framsteg sker också inom allas vårt favoritområde: prylar. Vad sägs om en anteckningsbok gjord av elefantbajs?

 • Batterier som laddas via USB. Uppladdningsbara batterier är inte något nytt, men vem orkar släpa runt på en adapter överallt? Dessa batterier laddas direkt via en inbyggd USB-utgång och lämpar sig därför att ha med på resande fot.
 • Vattentrycksdriven duschradio. Vissa gillar att sjunga i duschen men andra tycker bättre om att lyssna på musik än att framföra den. Den här duschradion drivs varken av dynamovevar eller batterier. Duschradion drivs istället av trycket som uppstår när vattnet passerar genom slangen. Radion skruvas fast direkt under blandaren.
 • Vattendriven klocka. En skvätt vatten och lite citronjuice driver klockan allt från några veckor upp till månader beroende på modell och tillverkare. Inga batterier eller sladdar behövs.
 • Papper av bajs. Anteckningsböcker, bokmärken, fotoalbum… Här finns en mängd pappersprodukter gjorda av avföringen från olika däggdjur såsom elefanter och pandor. Spillningen från en elefant räcker till 10 anteckningsböcker(!).
 • Komposterbara bestick. Ett miljövänligt alternativ till engångsbesticken av plast. Helt biologiskt nedbrytbara och finns både av trä och i plastliknande stärkelsematerial. Bara att lägga i komposten när man grillat klart.

Kommentarer

 1. Den vattendrivna radion känns ju redigt onödig egentligen, men det är ju såpass kul att man nästan måste pröva... Nästan! Lite för onödig produkt :) Besticken däremot är ju helt rätt. Hoppas det slår på bred front.

  Johannes Oscarsson 2011-05-26 15:31:27 svara

 2. Jag vet inte det jag, jag lyssnar ofta på musik i duschen...

  Kasper Irgens 2011-05-26 20:23:18 svara

  • Må hända! En självklart intressant lösning, men det känns inte som en lösning på ett miljöproblem. Tyvärr är vi nog många som borde minska sina duschtider – däribland jag, som har en förarglig vana att stanna flera minuter för länge...

   Wilmer Prentius 2011-05-27 20:32:15 svara

   • Hej Wilmer!

    Mycket riktigt, duschradion hjälper ju oss inte direkt lösa det problemet. Där får vi spana efter nya lösning - duscha mindre är ett sätt. I en del nya energismarta hus återanvänds vattnet när man till exempel spolar i toaletten, det tycker jag också är en smart variant.

    Kasper Irgens 2011-06-10 11:11:51 svara