Frosta av frysen

En frys som är full med frost kan dra nästan dubbelt så mycket ström som normalt. Nu i vinter kan det vara lämpligt av frosta av frysen och låta frysvarorna stå på balkongen under tiden.

För att frosta av frysen måste du förstås tömma den. Har du minusgrader där du bor kan du ställa ut innehållet på balkongen eller utomhus – eller hänga ut det i en påse genom fönstret, men då får du inte ha så mycket kvar i frysen förstås. Är det redan lite varmare utomhus får du ladda upp med kylblock och kylväska, eller bekanta dig med grannens frysbox. I nödfall kan du lägga ner maten i en flyttkartong som du ställer i badrummet med öppet fönster.

Steg för steg

  1. Stäng av och töm frysen.
  2. Ta ut alla lådor, lämna frysen öppen samt tvätta och torka lådorna. När de är torra kan du lägga frysvarorna däri igen, så håller de varandra kalla.
  3. Ta en djup ugnsplåt, bunke eller form och ställ framför frysen. Ofta finns en tapp eller en liten pip där smältvattnet kan rinna ut. Om det inte går kan du lägga en handduk längst ner som du vrider ur.
  4. Lägg en annan handduk innanför plåten så eventuellt spillvatten inte behöver förstöra golvet.
  5. Om du vill skynda på smältandet kan du ställa in en kastrull med hett vatten (tajma avfrostandet med pastakokande, så kan du använda redan hett vatten).
  6. När frosten smält och vattnet runnit ut, torka av alla ytor så det blir torrt.
  7. Torka ur lådorna och sätt in dem igen. Slå igång frysen och ställ in maten.

Undvik metallverktyg för att skrapa bort is. Det kan skada köldledningarna.

Städa och spara

När du ändå håller på med frysen avstängd, passa på att dammsuga och göra rent bakom frysen. Om det är riktigt dammigt bakom frysen kan du minska energiförbrukningen med 20% då det inte blir lika varmt bakom en städad frys.

Kommentarer

  1. […] Källa: En miljon små steg. […]

    11 saker alla kan göra för att rädda planeten. Jisses! Det är ju så enkelt egentligen. | Newsner 2015-03-03 14:00:15 svara