Det är mer miljövänligt att tända en kolgrill med elektrisk tändare än tändvätska.

Grilla miljövänligare

Närproducerat och FSC-märkt grillkol, mycket grönsaker och en grill som tänds med el eller etanol är några tips för att göra sommartraditionen miljövänligare.

Det finns flera saker att tänka på – vad man grillar, hur man grillar det och med vad man grillar. Till att börja med, själva grillen. Elgrillar som drivs med miljömärkt el har minst miljöpåverkan, men ger kanske minst genuin grillkänsla. Närproducerat kol i vanlig grill är bättre än gasoldrivna grillar, eftersom gasolen är ett fossilt bränsle. Kol är däremot förnybart eftersom det görs av träd som växer och tar upp koldioxid.

Grilla med kol märkt med SIS eller FSC, och försök att köpa närproducerat kol. SIS betyder att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat, och FSC betyder att man spårar träden till sin ursprungsskog som ska ha skötts på ett naturligt och hållbart sätt.
Undvik kol som marknadsförs som ”tändklart” eftersom det kan ha behandlats med paraffin.

Engångsgrillar är på grund av sin engångskonstruktion den värsta miljöboven. Aluminiumformen kräver mycket energi för att tillverkas och hamnar sällan i metallåtervinningen. Dessutom är de oftast laddade med paraffin som tändmedel. Metoden för att tända grillen spelar också in, eftersom paraffinet är en fossil produkt som orsakar utsläpp.

Exempel på tändmetoder

  • Så kallade skorstenständare, grillstartare eller tändrör använder bara lite tidningspapper för att tända kolet.
  • Efter skorstendständare är det bästa att använda elektriska tändare.
  • Tändvätska gjord på etanol är snäppet bättre än paraffin som är en oljeprodukt.
  • Om du använder tändpapper, använd i så fall sådant med stearin (istället för paraffin) märkt Bra Miljöval.

En del tändprodukter marknadsförs som miljövänliga trots att de innehåller paraffin – flera tändkuber, tändpåsar och andra utreds av Konsumentverket för vilseledande marknadsföring.

Gör egen grillolja med miljömärkt matolja istället för färdig märkesolja som ofta innehåller miljöovänlig palmolja.

Följ säsongen. Grilla mat som är i säsong för tillfället.

Återvinn eventuell aluminiumfolie från engångsgrillar, inslagningsmaterial och liknande.

Kommentarer

  1. Jag undrar om kolgrillning eller vedeldning är mest miljövänlig?

    Veronica 2014-04-22 23:02:08 svara

    • Hej Veronica! Jag vet tyvärr inte om det finns några undersökningar av just detta. Jag gissar att det är i princip lika i det stora perspektivet men rimligen kräver kol lite mer hantering, förberedelser och så vidare.

      Johannes Oscarsson 2014-05-10 00:00:12 svara

  2. Hej,jag tycker att man bör välja en grill som kräver liten mängd kol, på sätt kan mera än halvera kol användning.

    Johan Sulkakoski 2018-07-26 22:15:55 svara