Hållbara diamanter

Diamanter bryts i gruvor eller vaskas fram i vattendrag, ofta på ett sätt som får stora miljömässiga och sociala följder. Genom att välja en industriellt framställd diamant kan du undvika att bidra till en kontroversiell bransch.

Diamanter bryts i nästan alla världsdelar förutom Europa. Två tredjedelar bryts i Afrika och de negativa sociala följderna där har uppmärksammats i media och filmer som Blood Diamond. Men diamantbrytningen påverkar också miljön negativt. I dagbrott rivs stora landområden upp och lämnar hål i landskapet. Material och giftiga ämnen sprids och vattenanvändningen är mycket hög. En femtedel av alla diamanter tas från flodbanker där områden grävs upp och ekosystemet i vattendraget tar stor skada.

Industriellt för miljön

Ett sätt att vara säker på att diamanten du köper inte har orsakat skada är att hitta industriellt framställda diamanter. Tekniken är väldigt energisnål och drar ungefär lika mycket som en 500 watts lampa. Syntetiska diamanter, som de kallas, går bara att skilja från geologiska diamanter med avancerad analysteknik.

Ett annat alternativ är att hitta diamanter som är brutna i till exempel Kanada som har striktare miljölagar än många andra länder.

Det finns även en stor andrahandsmarknad för diamanter och om du har en fin diamant i ett inte lika fint smycke går den att flytta över till ett annat.

Här kan du köpa syntetiska diamanter

Kommentarer

  1. Jag har nu haft min vigselring i 2år och den ser fortfarande ut som ny. Det är en palladiumring med en moissanite. Köpte min från MoissaniteCo.com och är mycket nöjd!

    Mona Lisa 2012-07-01 15:38:31 svara