Genom att ta bort blasten håller rotsakerna längre.

Hållbart utan blast

Nu i skördetider fylls butikerna upp med färska svenskodlade rotsaker, ofta med den gröna blasten kvar. Genom att bara klippa av blasten kan man få rädisorna att hålla fem gånger längre.

Låt rädisorna hålla sig frächa i tio dagar istället för två och klipp av blasten så fort du har möjlighet. Även andra rotsaker trivs bättre utan blast så som till exempel morötter och kålrötter. Klipp av blasten så nära rotsaken som möjligt utan att skada själva roten.

Så här förvarar du rotsaker:

  • Med kapad blast. Blasten tar näring från rotsaken. Blasten från rädisa och späda delar från morot eller rödbeta går bra att blanda ner i en sallad.
  • I luftiga plastpåsar. Den relativa luftfuktigheten får gärna vara så hög som 100%. Palsternacka behöver det extra luftigt eftersom det lätt kan uppstå röta.
  • Långt ner i kylskåpet. Mät gärna med en termometer var det är som kallast.

Kommentarer