Varför handla mat efter säsong?
Att handla mat efter säsong minskar behovet av frysta och importerade produkter som bidrar till utsläpp från trafik och elproduktion. Färsk mat i säsong är billigare, sällan behandlad med tillsatser och har ofta bättre smak.
Grönsaker
- Brysselkål, grönkål, rödkål.
- Salladskål, savojkål, vitkål.
- Gul lök, purjolök, rödlök, silverlök, syltlök, vitlök.
- Kålrot, jordärtskocka, morötter, palsternacka.
- Persiljerot, potatis, rotselleri, rättika.
- Gulbeta, polkabeta, rödbeta, vitbeta.
- Butternut, pumpa.
- Svartrot, tryffel.
Frukt och bär
- Päron, vinteräpple, vanligt äpple.
- Slånbär, tranbär.
Fisk och kött
- Vilt.
- Blåmusslor, pilgrimsmusslor, ostron.
- Sej, sill/strömming.
Kommentarer
Hej!
Utmärkt lista - och kul att jag följer nästan allt redan!:)
Jag har funderat mycket på de päron och äpplen jag äter denna tid på året. Jag har misstänkt att de odlas i uppvärma växthus - har ni någon koll på det?
/Joakim
Joakim Book 2012-03-19 21:19:02
Vinteräpplen måste ju vara okej, de lagras väl från höstskörden och mognar under vintern?
Johannes Oscarsson 2012-03-20 10:22:21
Det stämmer nog. Men hur ligger det till med Päron och Äpplen?
Joakim 2012-03-20 14:47:00
Tror inte det säljs andra svenska äpplen än vinteräpplen under vintern, men det är en helt vild gissning från min sida...
Johannes Oscarsson 2012-03-22 00:20:57