Kartong är ofta bäst eftersom det är lätt att återvinna och tillverkningen ger låga utsläpp.

Klimatsmartast förpackning

Glasburken är den sämsta förpackningen, även om den återanvänds flera gånger. Varor förpackade i kartong är oftast bäst, men plast kan vara bra i en del fall om det gör förpackningen mindre. Att välja smartast förpackning kan vara knepigt, så vi guidar dig på vägen.

En vanlig uppfattning är att förpackningar bara är miljöbovar som orsakar utsläpp, men tittar man på matprodukter hjälper de maten att hålla längre och minskar därför svinnet. Eftersom det är produktionen av maten som oftast belastar miljön mest ger förpackningen en miljövinst. Fast för flaskvatten står förpackningen för 95 procent av miljöpåverkan, medan för kaffe är det drygt en procent, så det varierar mellan produkter.

Vilket material är bäst?

Kartongförpackningar är ofta det bästa valet eftersom tillverkningen ger låga utsläpp och de är lätta att återvinna. Glasförpackningarna är tunga och ömtåliga att frakta och kräver stora mängder energi samt vatten vid tillverkningen. Konservburkar är en stor energislukare både vid första tillverkningen samt efter återvinning och orsakar stora utsläpp trots att de kan återvinnas hur många gånger som helst.
Oljebaserad plast i sina olika former är ingen höjdare utan orsakar stora utsläpp i de flesta fall, men kan i en del fall vara bättre eftersom plastförpackningarna kan göras små och tunna. Det stora problemet är då om det inte återvinns utan deponeras eller tar sig ut i naturen.

Glas och aluminium drar energi

Vad ska man välja om det finns två miljömärkta paket bönor till samma pris, när en är packad i kartong och en i konservburk?
Aluminium eller plåt, som konservburkar är gjorda av hamnar på svarta listan över förpackningsmaterial tillsammans med glasburkar. Det går åt mycket energi vid tillverkning och återvinning för dessa jämfört med andra material.
Kartong är lätt att återvinna och ofta underlättar transporterna eftersom det kan göras fyrkantigt och stapelbart.

Ta kartong hellre än flaska

Kylda drycker säljs både på flaska och i kartong. Här är det också stor skillnad, PET-flaskor orksakar tre gånger så stora utsläpp som vanliga kartongpaket enligt miljöinstitutet IVL. Står du i valet mellan en kartong med skruvkork eller utan orsakar förpackningen utan plastkorken 15-25 procent lägre utsläpp.

Kommentarer

  1. Jag som trodde glas var så bra! Då får jag väl köpa tomatkross i kartong fortsättningsvis, (Änglamark). Fast man kan ju använda flaskor och glasburkar till saft och sylt m.m. Konservburkar köper jag inte - jag tror de är hälsovådliga.

    Margareta Eriksson 2013-05-26 00:45:31 svara

    • Konservburkar kan vara häslovådliga då bisfenol kan finnas i burkar med mat som har hög fetthalt ute i själva vätskan. Bisfenolet släpps ut från höljet inne i burken. Bönor och sånt har inkapslat fett så det släpper inte ut. Vat jag vet alltså.

      Mikael 2018-12-20 12:31:22 svara

  2. Men om man räknar in hälsoeffekten så känns inte plast som någon bra idé heller.

    Johannes Lancing 2013-07-28 09:35:04 svara

    • Hej Johannes,
      Plast är som sagt långt ifrån det bästa alternativet i de flesta fall, men rent utsläppsmässigt kan det ibland löna sig eftersom det väger så lite. En del förpackar ju också med plast gjord av förnybara råvaror som majs. All plast i matvaruförpackningar ska vara livsmedelsklassad mig veterligen, ock då ställs krav på hur mycket av olika ämnen som får överföras till produkten:

      http://www.slv.se/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Plast-i-kontakt-med-livsmedel/

      Genom historien har ju dock en del plaster och tillsatser som varit godkända hamnad på skam efterhand som bieffekter upptäckts, så visst kan man ha en försiktighetsprincip. Att helt undvika plast i dag verkar det inte finnas så mycket vetenskapligt stöd för, utan mycket plast betecknas som säker.

      Johannes Oscarsson 2013-08-12 22:29:17 svara

  3. Det är viktigt att se till hela livscykeln av en förpackning när man bedömer om den är bra eller inte ur ett miljöperspektiv. Man kan inte bara se till tillverkning och logistik. Plaster som hamnar i haven tex. bryts ner till microplaster som tar sig tillbaka till våra matbord via fisk och skaldjur. Då är plasterna inte så trevliga längre oavsett dess kemiska sammansättning. Mvh Fredrik

    Fredrik Bladh 2014-10-09 09:28:45 svara

    • Hej Fredrik! Det har du givetvis helt rätt i. Botemedlet mot just det scenariot är förstås att återvinna plastförpackningen precis som andra förpackningar också bör återvinnas. Annars ökar miljöpåverkan rejält för alla förpackningar.

      Johannes Oscarsson 2014-10-28 02:23:17 svara

    • Apropå microplaster så avger fleecekläder stora mängder när de tvättas. Bättre med ullkläder.

      Mikael 2018-12-20 13:54:59 svara

  4. Hej! Tack för en informativ artikel. Jag har en fråga. Du skrev att kartong återvinns flera ggr. Vet du om det finns någon begränsning för hur många gånger och vilken produkt som är den sista innan förbränning sker? Med vänlig hälsning, Kim

    Kim 2014-12-29 11:32:33 svara

    • Äggkartonger brukar vara kartong av sämsta kvaliteten alltså återvunnet flest gånger.

      sara 2016-05-18 10:21:54 svara

  5. Hej! Jag försöker ta reda på vad som är minst miljöbelastande. Aluminiumburkar / returflaskor / engångsflaskor. Tacksam för lite tips!

    Lucas Scheffold 2017-05-29 09:37:40 svara

  6. Det här kan inte stämma

    pumparumpA 2018-11-21 11:24:25 svara

    • Hej! Berätta gärna vad det är du funderar över så ska vi se om jag kan svara. /Johannes

      Johannes Oscarsson 2018-11-21 13:25:37 svara

  7. Hej Kan du nämna flera nackdelar till varför det är dåligt att använda aluminium?

    Sara 2018-12-08 14:43:27 svara

    • Hej Sara! I huvudsak är det att det är en ändlig resurs, går åt mycket energi vid nytillverkning samt är förhållandevis tungt att transportera. Däremot går det ju att återanvända praktiskt taget oändligt många gånger så återvinningen är väldigt viktig för metaller. Vänliga hälsningar, Johannes

      Johannes Oscarsson 2018-12-08 22:20:44 svara

  8. Visste inte heller att glas var så dåligt. Dock var de lite gammaldagsa glasflaskeläsken nog lite bättre ur miljösynpunkt då de bara diskades och blev nya. Fast de vägde ganska mycket för transporten. Är det bättre att köpa stora tomatpuré-burkar i glas eller de mindre i metalltub, om man ändå använder mycket puré?

    Mikael 2018-12-20 12:22:05 svara

  9. Hej! Vilken informativ artikel. Jag har en fundering kring glas vs plast - går inte glas att återvinna oändligt antal gånger medan plast slits mer och mer för varje gång, liksom papper? Eller är detta bara något jag fått för mig? För i såna fall borde väl "i det långa loppet" glas vara bäst, om man kunde dra ned på nyproduktion och återanvända samma glas igen? Eller är det kanske i praktiken en omöjlighet...

    Hanna Hasselqvist 2019-01-21 22:08:30 svara

    • Hej! Glas går att återvinna många gånger, men vad jag förstår blir kvaliteten lägre allt eftersom. Dessutom krävs stora mängder energi och förpackningen är både tung och ömtålig, så i praktiken är glas inte en jättebra förpackning. För en del områden är glas bra, och så har det ju fördelen att det kan användas som förvaring hos konsumenten (då trillar det dock ut ur resursåtervinningen ett tag). Så går mina egna tankar åtminstone.

      Johannes Oscarsson 2019-01-21 22:31:46 svara

  10. Mkt intressant! Sånt som inte går att hakaryong tex dryck, vad är minst dåligt av returglas eller aluminiumburk (som pantas) då? Tänker tex för restaurang, fatöl så klart men om man nu måste välja mellan burk eller flaska?

    susanne 2019-04-09 19:45:01 svara