Kartong är ofta bäst eftersom det är lätt att återvinna och tillverkningen ger låga utsläpp.

Klimatsmartast förpackning

Glasburken är den sämsta förpackningen, även om den återanvänds flera gånger. Varor förpackade i kartong är oftast bäst, men plast kan vara bra i en del fall om det gör förpackningen mindre. Att välja smartast förpackning kan vara knepigt, så vi guidar dig på vägen.

En vanlig uppfattning är att förpackningar bara är miljöbovar som orsakar utsläpp, men tittar man på matprodukter hjälper de maten att hålla längre och minskar därför svinnet. Eftersom det är produktionen av maten som oftast belastar miljön mest ger förpackningen en miljövinst. Fast för flaskvatten står förpackningen för 95 procent av miljöpåverkan, medan för kaffe är det drygt en procent, så det varierar mellan produkter.

Vilket material är bäst?

Kartongförpackningar är ofta det bästa valet eftersom tillverkningen ger låga utsläpp och de är lätta att återvinna. Glasförpackningarna är tunga och ömtåliga att frakta och kräver stora mängder energi samt vatten vid tillverkningen. Konservburkar är en stor energislukare både vid första tillverkningen samt efter återvinning och orsakar stora utsläpp trots att de kan återvinnas hur många gånger som helst.
Oljebaserad plast i sina olika former är ingen höjdare utan orsakar stora utsläpp i de flesta fall, men kan i en del fall vara bättre eftersom plastförpackningarna kan göras små och tunna. Det stora problemet är då om det inte återvinns utan deponeras eller tar sig ut i naturen.

Glas och aluminium drar energi

Vad ska man välja om det finns två miljömärkta paket bönor till samma pris, när en är packad i kartong och en i konservburk?
Aluminium eller plåt, som konservburkar är gjorda av hamnar på svarta listan över förpackningsmaterial tillsammans med glasburkar. Det går åt mycket energi vid tillverkning och återvinning för dessa jämfört med andra material.
Kartong är lätt att återvinna och ofta underlättar transporterna eftersom det kan göras fyrkantigt och stapelbart.

Ta kartong hellre än flaska

Kylda drycker säljs både på flaska och i kartong. Här är det också stor skillnad, PET-flaskor orksakar tre gånger så stora utsläpp som vanliga kartongpaket enligt miljöinstitutet IVL. Står du i valet mellan en kartong med skruvkork eller utan orsakar förpackningen utan plastkorken 15-25 procent lägre utsläpp.

Kommentarer

 1. Jag som trodde glas var så bra! Då får jag väl köpa tomatkross i kartong fortsättningsvis, (Änglamark). Fast man kan ju använda flaskor och glasburkar till saft och sylt m.m. Konservburkar köper jag inte - jag tror de är hälsovådliga.

  Margareta Eriksson 2013-05-26 00:45:31 svara

 2. Men om man räknar in hälsoeffekten så känns inte plast som någon bra idé heller.

  Johannes Lancing 2013-07-28 09:35:04 svara

  • Hej Johannes,
   Plast är som sagt långt ifrån det bästa alternativet i de flesta fall, men rent utsläppsmässigt kan det ibland löna sig eftersom det väger så lite. En del förpackar ju också med plast gjord av förnybara råvaror som majs. All plast i matvaruförpackningar ska vara livsmedelsklassad mig veterligen, ock då ställs krav på hur mycket av olika ämnen som får överföras till produkten:

   http://www.slv.se/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Plast-i-kontakt-med-livsmedel/

   Genom historien har ju dock en del plaster och tillsatser som varit godkända hamnad på skam efterhand som bieffekter upptäckts, så visst kan man ha en försiktighetsprincip. Att helt undvika plast i dag verkar det inte finnas så mycket vetenskapligt stöd för, utan mycket plast betecknas som säker.

   Johannes Oscarsson 2013-08-12 22:29:17 svara

 3. Det är viktigt att se till hela livscykeln av en förpackning när man bedömer om den är bra eller inte ur ett miljöperspektiv. Man kan inte bara se till tillverkning och logistik. Plaster som hamnar i haven tex. bryts ner till microplaster som tar sig tillbaka till våra matbord via fisk och skaldjur. Då är plasterna inte så trevliga längre oavsett dess kemiska sammansättning. Mvh Fredrik

  Fredrik Bladh 2014-10-09 09:28:45 svara

  • Hej Fredrik! Det har du givetvis helt rätt i. Botemedlet mot just det scenariot är förstås att återvinna plastförpackningen precis som andra förpackningar också bör återvinnas. Annars ökar miljöpåverkan rejält för alla förpackningar.

   Johannes Oscarsson 2014-10-28 02:23:17 svara

 4. Hej! Tack för en informativ artikel. Jag har en fråga. Du skrev att kartong återvinns flera ggr. Vet du om det finns någon begränsning för hur många gånger och vilken produkt som är den sista innan förbränning sker? Med vänlig hälsning, Kim

  Kim 2014-12-29 11:32:33 svara

  • Äggkartonger brukar vara kartong av sämsta kvaliteten alltså återvunnet flest gånger.

   sara 2016-05-18 10:21:54 svara

 5. Hej! Jag försöker ta reda på vad som är minst miljöbelastande. Aluminiumburkar / returflaskor / engångsflaskor. Tacksam för lite tips!

  Lucas Scheffold 2017-05-29 09:37:40 svara

 6. Det här kan inte stämma

  pumparumpA 2018-11-21 11:24:25 svara

  • Hej! Berätta gärna vad det är du funderar över så ska vi se om jag kan svara. /Johannes

   Johannes Oscarsson 2018-11-21 13:25:37 svara

 7. Hej Kan du nämna flera nackdelar till varför det är dåligt att använda aluminium?

  Sara 2018-12-08 14:43:27 svara

  • Hej Sara! I huvudsak är det att det är en ändlig resurs, går åt mycket energi vid nytillverkning samt är förhållandevis tungt att transportera. Däremot går det ju att återanvända praktiskt taget oändligt många gånger så återvinningen är väldigt viktig för metaller. Vänliga hälsningar, Johannes

   Johannes Oscarsson 2018-12-08 22:20:44 svara