I Sverige använder vi ungefär 15kg toalettpapper per person, jämfört med genomsnittet i Europa på 8kg. Vi borde alltså kunna dra ner vår förbrukning med 7kg toalettpapper per person och år.

Köp bra toalettpapper

Svenskarna använder nästan dubbelt så mycket toalettpapper som genomsnittseuropéen – 15 kilo per person och år. Rätt val kan både minska konsumtionen och utsläppen.

Toalettpapper har kineserna använt sen 800-talet, men det tog ytterligare tusen år innan rika européer började använda det i större utsträckning. Idag är det en stor pappersslukare; i USA användes över sju miljarder rullar toalettpapper 2008 vilket motsvarar omkring sju miljoner träd som spolas ner i toaletten. Där är man betydligt sämre på att använda returfibrer i toalettpapper – bara två procent görs av återvunnet papper medan den siffran ligger på 20 procent i EU.

Återvunna fibrer sparar, förutom de uppenbara träden som inte behöver avverkas, också en stor mängd energi jämfört med nyproduktion av papper. Omkring hälften så mycket energi går åt när man gör toalettpapper av gammalt papper.

Vad ska man leta efter?

 • Returfibrer i toalettpapperet är en uppenbar miljöaspekt.
 • Kolla hur hårt rullat papperet är på rullen; ju hårdare desto mer papper på samma yta vilket minskar emballage och transportkraven.
 • Håll utkik efter miljömärkningar som Svanen så ser du till att det inte är blekt med klor eller liknande miljöfarligt ämne.
 • Se gärna till att den skog som använts för produktionen är FSC-märkt, vilket syns med ett märke på förpackningen. FSC-märkningen är industrins märkning för miljöanpassat skogsbruk.
 • Papper tillverkat i Sverige kräver mindre transporter än papper tillverkat utomlands. De flesta produkter på hyllorna är tillverkade i Sverige eller åtminstone Norden.

Väldigt många papper som står på hyllorna har någon form av miljömärkning, så det är vikten per rulle som man kan hålla utkik efter främst. Änglamarks papper har fått bra resultat i flera tester (Smartson samt Hem & Hyra) och består av oblekt returmassa. Det är dessutom tillverkat i Sverige, precis som exempelvis Edets nya ekologiska märken Soft Eco samt Cuisine Eco som har emballage av majsplast.

Det är dock som vanligt att den bäst konsumerade produkten är den som inte konsumeras; använd inte mer papper än vad du behöver. Du kan också i princip halvera åtgången genom att inte vika papperet dubbelt när man använder det. Satsa istället på papper av bra kvalitet som inte går sönder bara för att man inte viker det i flera lager.

Kommentarer

 1. Jag tycker att nästan alla papper har svanen märkning kan man inte höja kraven. tex på fiberåtervining. Det är så mycke lättare om någon kvalificerad kan säga vad som är bland dom klart bättre

  mats karlsson 2013-03-28 18:27:57 svara

  • Jo, det vore önskvärt med någon märkning som var ännu mer exklusiv tycker jag personligen. Kombinerar man returfiber, hårt rullade svanenmärkta papper som tillverkas i Sverige så borde det vara rätt bra dock... /Johannes

   Johannes Oscarsson 2013-04-02 16:21:47 svara

 2. I USA har ett företag tagit bort själva hårda rullen som pappret är rullat på, det är bara papper att torka sig på rakt igenom hela rullen. Gissa hur mycket energi och träd det sparas genom den åtgärden! :) Heja! Men jag önskar vi kunde inse att det inte behöver vara blekt, och inte "fancy", det är ju ändå i arslet det ska va!

  Sofia 2015-02-24 08:01:05 svara