Koka fond av kökets skräp

Ett fondkok är väldigt enkelt och kan innehålla i stort sett allt överblivet från köket, tillagningssättet är i princip alltid detsamma – koka på låg värme under lång tid.

Att göra en fond är ett av de enklaste och bästa sätten att verkligen ta tillvara frukt och grönt som glömts bort i skafferiet och de där oätbara delarna av växter och djur som oftast slängs vid matlagning. Att koka sin egen fond är också ett alternativ till de smakförhöjande kemikalier som de flesta butiksköpta fonder/buljonger innehåller.

Tillagning

Även om det är ett gyllene tillfälle att göra av med överblivna ingredienser, är det alltid bra att lägga i lök och rotsaker. De flesta råvarorna, särskilt animaliska rester som räkskal eller köttben, tjänar på att först fräsas i smör. Koka sedan upp ingredienserna med 1-5 l vatten (beroende på mängd råvara) och salt samt vin om det råkar finnas till hands. Ett par lagerblad och några vitpepparkorn är en klassisk kryddning. Fonden ska nu få puttra länge på svag värme, från fyra timmar till åtta timmar (eller längre).

  • Smaka av och ta bort skum med jämna mellanrum, gärna varje timme. Proteinrester som flyter upp till ytan kan ge en fadd smak om de får koka med.
  • Se till att inte alltför mycket av vätskan kokar bort – en fond kan reduceras men det finns en risk att den blir bitter och klistrig om för mycket vätska försvinner.

Sila ifrån ingredienserna och smaka till sist av den färdiga fonden. Upplevs den inte som tillräcklig intensiv kan man koka upp den med en ny omgång ingredienser och låta den puttra några timmar till.

Den färdiga fonden förvaras bäst i frysen och där kan den hålla sig i minst ett år. En iskubsform är perfekt för att portionsförpacka fonden med.

Om gästskribenten: Rasmus Persson älskar matlagning, arbetar tidvis på ett litet café med egenodling av ekologiska grönsaker och tycker att det är spännande med det som andra betraktar som skräp.

Kommentarer