Koka miljövänligare pasta

Pasta är förhållandevis bra mat ur miljösynpunkt och kan bli ännu bättre om man tänker på hur man kokar den och var den tillverkas.

Pasta tillverkas av vete, som miljömässigt är rätt bra jämfört med exempelvis ris. Mycket pasta kommer från Italien och importeras till Sverige. Här kan man minska transporterna genom att leta efter svensktillverkad pasta från Kungsörnen. Deras vete är en blandning av svenskt vete med hög proteinhalt och durumvete. Durumvetet kommer dock fortfarande från andra länder som medelhavsregionen och Österrike eftersom den sortens vete inte kan odlas i Sverige.

Tillagning

  • Mät upp lagom med vatten i en kastrull. Häll sedan över så mycket som får plats i en vattenkokare.
  • Ställ kastrullplattan på full effekt och koka upp eventuellt kvarvarande vatten. Häll över det heta vattnet från vattenkokaren.
  • Lägg i rikligt med salt och sedan pastan. Rör om.
  • Nu kan du ställa ner temperaturen på plattan och lägga över ett lock. Locket behöver inte ligga helt över grytan, särskilt inte i början då det kan koka över.
  • Med lock får man röra om något oftare än utan lock för att det inte ska klibba.
  • Några minuter innan pastan är klar kan du stänga av plattan.

Om du häller av pastan i durkslag, sätt i proppen i diskhon så används värmen från vattnet för att hetta upp bostaden. En variant är att hälla vattnet över intorkad disk eller i en gryta så värmen sparas och dessutom underlättar disken.

Mikro-pasta

På samma sätt som med ris och potatis går det att koka pasta i mikrovågsugn, men det är lite svårare med pasta. Därför kan särskilda formar för pasta vara användbara, vilket finns från Tupperware eller liknande tillverkare.
Zevro har tillverkat en sorts passiv pastakokare där man använder vattenkokare för den första värmningen men sen låter pastan ligga i behållaren. På detta sätt ska man spara hälften av vattnet och 70% av energin.

Kommentarer