Kolla tandkrämen efter miljögifter

Miljögiftet triklosan tillsätts i vissa tandkrämer. Den bakterie- och svampdödande kemikalien är svår att bryta ner, kan ombildas till dioxiner och eventuellt orsaka cancer hos människor. Kolla en extra gång på tandkrämstuben du lägger i korgen.

Triklosan har åkt berg- och dalbana i den svenska kemikaliehistorien: på 70-talet bannlystes det på svenska sjukhus men på 80-talet rekommenderade vissa tandläkarstudier användningen för att minska plack och tandköttsinflammationer. Sedan 2000-talet har konsumtionen legat på omkring två ton per år i tandkrämsform men det finns även i vissa skärbrädor, tvättsvampar, träningskläder och liknande.

Minskande användning

Vid mitten av 2000-talet skedde dock en vändning och de stora kedjorna började aktivt rensa ut triklosan ur sortimentet. Tandkrämstillverkarna anpassade sig i stort och triklosan finns nu bara i vissa tandkrämer. Tandläkarförbundet anser att det bara ska användas vid rekommendation.

Det luriga med triklosan är att tandkrämerna inte behöver märkas på något särskilt sätt. Ibland marknadsförs de som bakteriedödande, men ofta får man som konsument läsa innehållsförteckningen. Vare sig Coop eller ICA säljer tandkräm med triklosan.

Kommentarer