Miljövänligare toalett för katten

Omkring 100 000 ton kattsand används varje år i Sverige. Kattsand av trämassa istället för miljöskadlig betonitlera gör kattens toalettbesök mindre skadliga och bidrar inte till sopberget. En toalettkonstruktion som minimerar åtgången av strö skapar mindre avfall att ta hand om.

Många produkter tillverkas av betonitlera långt bort – i dagbrott i USA, Italien och Danmark exempelvis – och fraktas hit, vilket belastar miljön då det är tungt. Dessutom ska det tas om hand efteråt när det slängs i hushållsavfallet som brännbart, men det brinner inte och det går inte återvinna någon energi ur det. Så i slutänden hamnar det på soptippen.

Alternativen

I Sverige tillverkas kattströet Toa-Lätt av restfibrer från träfabriker och ger en dammfri produkt som kan komposteras. Nackdelen är att den inte bildar klumpar av urinen. En annan variant som ska klumpa är tillverkad av majs och kallas Majstor Majs-strö.

Separatortoalett för katten

En svensk konstruktion kallad PeeWee fungerar som en separatortoalett med två lådor. En övre låda där sågspåns-pellets ligger ovanpå ett galler, med en till låda under. När dessa pellets blöts upp faller de sönder till sågspån och ramlar ner genom gallret. Avföring fastnar på gallret och kan plockas bort med spade.
Pellets finns från tillverkaren PeeWee, men även vanliga eldningspellets går att använda.

Avfallet

De ovanstående materialen kan komposteras, men kattens avföring bör hanteras försiktigt av gravida. Katter bär ofta på en parasit som kan skada fostret, så man bör tvätta händerna mycket noggrant efter hantering av avföring. Använd handskar eller låt någon annan hantera avföringen, som kan slängas i hushållssoporna.

Vänj in katten

Byte av kattsand kan förvirra katten. Om din katt inte köper den nya sanden rakt av kan du blanda i lite av den gamla sanden, eller till och med lite begagnad sand så katten känner igen sin doft.

Toaletträning

Det går faktiskt att träna många katter till att gå på den vanliga toaletten. Det finns otaliga metoder att hitta på nätet, en del kommersiella som LitterKwitter men de flesta går ut ungefär på följande:

 1. Höj gradvis upp kattlådan tills katten vant sig vid att hoppa upp för att gå på toaletten. Det får förmodligen gå några dagar mellan varje höjning. Om katten blir förvirrad får du backa några steg.
 2. När katten vant sig vid höjden, använd nedspolningsbart strö i en skärbar aluminiumform (en större, tjockare pajform bör fungera) och placera den på toaletten några dagar. Den bör gå att hålla på plats av toalettringens tyngd.
 3. De följande stegen går ut på att du skär ut en större och större bit av formens botten så sand rasar ner i vattnet. Börja med ett mycket litet hål och gör det gradvis större efter några dagar. Se till att katten hinner vänja sig och testa formen så den håller för kattens vikt!
 4. Efter några veckor finns det knappt nån aluminiumform kvar, och katten har förhoppningsvis vant sig vid upplevelsen av att gå på toaletten. När du plockar bort det som återstår av formen kan katten möjligen bli förvirrad; i så fall kan du lägga lite strö i toaletten och se om det hjälper.

Ge katten ordentligt med tid vid varje steg så den vänjer sig, se till att aluminiumformen sitter helt säkert och att toalettringen inte är för halkig så katten trillar och blir skrämd. Det hjälper om din toalett har något att ta spjärn emot, som en vägg eller möjligen ett handfat. Det blir också lättare om katten redan är van vid att kattlådan funnits på toaletten. Börjar katten göra sina behov någon annan stans måste man sätta stopp för det kvickt; troligen beror det på att man gått för fort fram med träningen.

Precis som ovan nämnts gäller även här att vara försiktig med att låta katten använda samma toalett som gravida.

Kommentarer

 1. En katt toa med galler och lite vanlig sand på - ja. Men att försöka lära katten uträtta sina behov på vanlig toa är djurplågeri.Katten har naturligt behov av att gräva ned sin avföring och även att gräva lite innan. Jag tänker inte beröva honom det nöjet. Men jag föreslår att du vänjer dig att uträtta dina behov bara i skogen, det blir mycket miljövänligt. Sen tycker jag att den som inte kan släppa ut sin katt bör inte skaffa sig någon.

  Marta 2019-04-11 22:22:26 svara

  • Hej Marta, jag föreslår att du använder någon av de andra lösningarna med strö av trämassa eller liknande.

   Johannes Oscarsson 2019-04-25 23:21:10 svara