Miljövänligare midsommarmat

Mycket som hör till midsommaren är i säsong och är enkelt att hitta ekologiskt, som sill, rädisor och sparris. Extra bra att köpa ekologiskt är fisk, kött, jordgubbar och potatis eftersom ekoköttet ger mindre utsläpp och grönsakerna annars besprutas hårt.

Säsongsaktuella primörer som potatis, sparris, kronärtskocka, morötter, rödbetor, fänkål och rädisor passar på midsommarbordet. Potatis är extra bra att köpa ekologiskt eftersom det är en av de hårdast besprutade grönsakerna och även grädden till jordgubbarna är bäst som ekologisk. Grönsaker är förstås bättre ur miljösynpunkt än kött, men vill man ha kött på bordet är kravmärkt eller naturbeteskött de bästa valen.

Fisk från Norge hellre än Sverige

Sillen för de inbitna midsommarfirarna är i goda bestånd och kravmärkta alternativ finns att hitta i fiskdisken. Ett tips är att leta efter kravmärkt norsk sill, då de svenska bestånden i dagsläget inte är lika starka. Vid Krav-märkning av sill tar man hänsyn till såväl som bestånd, mängden övrig fisk som infångas och giftfri bottenfärg på båtarna.

Dryck från kran eller KRAV

Förutom kallt kranvatten framför buteljerat vatten, går det att hitta stora urval av ekologiska viner och ölsorter på Systembolaget. Ekologiska vingårdar använder begränsade mängder kopparsulfat och svaveldioxid som bekämpningsmedel vilket, till skillnad från moderna bekämpningsmedel, inte tränger in i druvan utan som sköljs bort. I ett test som Naturskyddsföreningen genomfört hittades bekämpningsmedel i 25 av 34 konventionellt producerade vinflaskor.

Söta röda bär utan bekämpningsmedel

Jordgubbar är ett självklart val för många där ekologiska alternativ utan vare sig bekämpningsmedel eller handelsgödsel finns. Konventionella jordgubbar, utländska som svenska, besprutas ofta med bekämpningsmedel i flera omgångar. I 34 prov av totalt 36 som Livsmedelsverket gjorde hittades bekämpningsmedel och inte sällan flera olika ämnen i samma prov. Eko-gubbar å sin sida, verkar vara mer effektiva för att hämma cancertillväxt än konventionella jordgubbar1. Glöm heller inte rabarbern, som gifter sig väl i smaken med jordgubbarna.

En lista över ekologiska jordgubbsodlare hittar du här.

  1. SLU: Ekogubbar hämmar cancer bäst []

Kommentarer