Miljövänligare påskbord

Köp ekologiska ägg, spara lammköttet till hösten och kolla efter miljömärkt sill samt lax. Årets påskbord kan bli ditt miljövänligaste hittills!

Kring påsk finns många härliga traditioner och maträtter som kan vara värda att tänka igenom en extra gång:

Lammet

Påsklammet är inte i säsong i Sverige nu; djuren inte kan vara ute på grönbete utan måste matas med spannmål. Det är en stor miljöbelastning, och lammproduktionen släpper ut mycket metangas. Käka färskt lammkött till hösten och helst något vegetariskt nu i påsk. Vill du verkligen ha lammkött, leta efter fryst svenskt, gärna Krav-märkt kött istället för importerat från Nya Zeeland eller liknande.

Laxen

Kravmärkt stillahavs-lax finns att tillgå i säsong och kan vara okej miljömässigt. Däremot bör man inte alls köpa lax från Östersjön eller Nordostatlanten samt undvika odlad lax. Odlingarna utfodras med fiskmjöl som transporteras långa sträckor. Leta alltså efter Krav- och Marine Stewardship Council (MSC)-märkt fisk.

Sill

Sill är bra ur miljösynpunkt eftersom fisken är liten och befinner sig en bit ner i näringskedjan till skillnad från större fisk. Det betyder att sillen är mer energieffektiv än större rovfiskar. Sill finns också Krav- och MSC-märkt. Det är dessutom så gott som alltid i säsong.

Ål

Ålens överlevnad är hotad och bör inte ätas alls tyvärr utan är satt på röda listan hos Världsnaturfondens fiskguide.

Grönsaker

Grönsaker i säsong är bäst ur miljöynpunkt och kan i bästa fall gå att hitta någorlunda närodlat. Kålrot, lök, KRAV-märkt potatis, morötter, palsternacka, rödbeta, och vitkål finns från svenska odlingar. Broccoli, fänkål och mangold går att få tag på från övriga Europa, åtminstone.

Dricka

Det finns förstås många ekologiska drycker på Systembolaget och även specifika påskdrycker som påsköl och numer även eko-märkt påskmust.

För de som hellre dricker vatten kan man göra en miljövinst genom att byta flaskvattnet mot smaksatt kranvatten med flytande bär eller gurka i, eller kolsyra själv.

Kommentarer