Miniodling hemma utan problem

Flera grönsaker går bra att odla hemma även om man har ont om plats. Sockerärtor, chili, sallader och kryddor fungerar fint i kruka eller hink och kan bo inomhus i väntan på varmare väder.

Det här behöver du:

  • Krukor eller kartongförpackningar som tål vatten och har hål i botten för att släppa ut överskottsvatten. Klipp av hörnen på ett mjölk- eller bönpaket så blir det en bra odlingskruka.
  • Jord, antingen köpt planteringsjord eller jord från utanför staden då det kan finnas föroreningar i stadsjord. Har du små krukor behövs lite näringstillskott efter ett tag om du väljer snabbväxande plantor.
  • Frön att plantera eller potatis att sätta.

Gör så här:

  • Stoppa jord i krukan och tryck ner några frön. Ta lite fler frön än antalet plantor du vill få.
  • Låt odlingen stå varmt, ovanpå kylskåpet exempelvis, och flytta till ditt ljusaste fönster när skotten börjar titta upp.
  • Vattna ofta och ge lite tillskottsnäring om växterna börjar gulna. Särskilt bladgrönsaker mår dåligt av att torka ut.
  • Om du odlar fruktplantor måste du själv pollinera eftersom inga insekter sköter jobbet inomhus. Ta en liten pensel och vispa runt inne i blommorna så att frömjölet åker runt mellan plantorna. Diska inte penseln.

När grönsakerna börjar bli skördemogna kan du börja med de största bladen så får plantan växa vidare. Ta inte de översta bladen, då stannar plantan av.

Om du har ljusbrist kan du sätta upp särskild växtbelysning som även finns i energisnålt LED-format, eller använda lågenergilampa. Både LED och lågenergilampor är bra eftersom de inte ger så mycket uttorkande direkt värme utan mest ljus.

Om du vill ha kryddväxter hemma men inte vill lägga tid på att driva upp dem själv kan du köpa färdiga kryddkrukor i mataffären och plantera om. De flesta sorter klarar det bra, och citronmeliss och basilika är lätta att omplantera.

 

Kommentarer