Olivtvål skonar regnskogen

Stora ytor tropisk skog skövlas för att odla oljepalm i Asien. Som alternativ till tvålar med palmolja kan olivtvålar användas.

I Indonesien, Malaysia och på Sumatra skövlas regnskog för att ge plats för odlingar av oljepalm. Oljan säljs som vegetabiliskt fett i Sverige och finns i allt från margarin och grillolja till rengöringsmedel och tvättmedel samt tvål.

Olivtvål

Istället för flytande tvålar som huvudsakligen innehåller vatten eller hårda tvålar med palmolja finns tvålar av andra oljekällor som oliver. Olivtvålar finns eko-märkta och är biologiskt nedbrytbara.

Kontrollera innehållsförteckningen så att olivolja (oleum oliva) är huvudingrediensen – en del tvålar marknadsförs som olivtvål trots att de mest består av palmolja och doftsatts med olivarom.

Kommentarer

 1. Men vad med Rapsolja? Finns det tvålar som är tillverkade på det? Enligt vad jag hört innehåller rapsolja i stort sett detsamma som olivolja om man väljer en med bättre kvalite, och dessutom blir det närproducerat och odlat enligt svenska lagar.

  Josefin 2013-07-25 17:29:14 svara

  • Hej Josefin! Det går att göra tvål på rapsolja också – i stort sett alla vanliga fetter fungerar. Har inte sett några som marknadsför specifikt rapstvålar, men jag antar att det finns som ingrediens i en del tvålar.

   Johannes Oscarsson 2013-08-12 22:05:08 svara

 2. Det finns rapsoljetvålar, bl.a. här: http://bonstorpnaturprodukter.com/ http://brabutikenrl.e-butik.se/ (med inblandning av kokosolja också) http://www.tvalfabriken.nu/products/tv%C3%A5lar/tv%C3%A5lar-213041 (med inblandning av kokosolja) http://hemtval.se (ej ren rapsoljetvål, men med inblandning av andra ekologiska vegetabiliska oljor, dock ej palmolja) http://www.neaofsweden.se/badhartval/all-natural-vegetable-soap-shampoo-barbr (inblandning av andra vegetabiliska oljor också, bl.a. kokos- och olivolja) http://www.julitarapsolja.se/vara_produkter/julita_tval/ (är osäker på ingredienserna i tvålen här; finns ingen innehållsförteckning, troligtvis inte bara rapsolja) www.rapsodine.se (är osäker på om de är helt baserade på rapsolja, men en stor del av deras innehåll påstås vara rapsolja)

  Anonym 2014-02-07 20:30:14 svara

  • Bra länkar, tack hörredu!

   Kasper Irgens 2014-04-09 05:28:10 svara