Presentpapper sorteras som förpackning

Julklappen i sig står för den största miljöpåverkan, men omslagspapperet från Sveriges julfirande skapar 200 000 kilo avfall. Med rätt sortering och återanvändbart omslag minskar avfallet - papperet hör hemma i förpackningssorteringen istället för bland tidningarna.

Julklapparnas omslagspapper hamnar gärna i tidningspapper-sorteringen tillsammans med omslagssnören, klisterlappar och lacksigill. Men vanliga omslagspapper är knepiga att sortera eftersom de ofta innehåller färg, och metaller för att de ska blänka. Att bränna dem i husets öppna spis släpper ut gaser utan rening.
Huvudregeln är att omslagspapper ska återvinnas som pappersförpackning1, inte som tidningar.

Alternativa omslagspapper

Istället för engångsomslagen av papper kan man satsa på extra fint omslagspapper att återanvända flera år, eller slå in klapparna i tyg, dukar eller liknande som kan återanvändas och vara en bonuspresent i sig självt. Snygga påsar kan också användas flera år.

  1. Jul i Sverige: Julklappspapper []

Kommentarer

  1. Vår dotter Ida slår in presenter i tunna lager tidningspapper från gratistidningen Metro och sätter piff på det hela med olika applikationer. Det ser faktiskt riktigt fint ut.

    Margareta Eriksson 2013-12-31 10:28:05 svara

  2. […] Jul- och presentpapper innehåller ofta färg, och metaller för att det ska blänka. Därför ska det inte sorteras som tidningspapper. Istället ska julpappret läggas i bingen för pappersförpackningar, bland mjölkpaket och andra kartonger. > Presentpapper sorteras som förpackning […]

    Julpapper sorteras som pappersförpackning | Olssons universum 2014-11-30 18:58:36 svara

  3. […] Jul- och presentpapper innehåller ofta färg och metaller för att det ska blänka. Därför ska det inte sorteras som tidningspapper. Istället ska julpappret läggas i bingen för pappersförpackningar, bland mjölkpaket och andra kartonger. > Presentpapper sorteras som förpackning […]

    Lucka 23: Sortera julpapper som förpackning | Olssons universum 2014-12-23 06:04:57 svara