Fruktgummibjörnar från Eco Vital. Betyg: 4

Test av ekologiskt godis

För bara ett par år sedan lyste de ekologiska alternativen med sin frånvaro på godishyllorna. Nu har det blivit ändring på det och redaktionen har testat för att se om de olika alternativen håller måttet.

Godisarna bedömdes utifrån utseende, smak och konsistens och gavs därefter ett betyg mellan 1-5.

Fruktgummibjörnar, Eco Vital. Betyg: 4

Panelen tyckte att björnarna såg gulliga ut och hade ett naturligt men lite blekt utseende. Konsistensen var oväntat mjuk, nästan lite geléartad. Björnarna fanns i flera olika färger med ganska stora skillnader i smak, men smakade generellt en stark och naturlig smak.

Blommig blandning, Ekorrens ekologiska. Betyg: 3

Godisarna var utformade som blommor i olika färger. Panelen tyckte att godisarna förutom i själva formen påminde utseendemässigt om Ahlgrens bilar. Lite mjuk men ok konsistens. Smaken skiljde sig även här mellan de olika färgerna men var oftast god om än lite parfymartad.

Vilda bär, Ekorrens ekologiska. Betyg: 3

Godisarna har mörka färger och är formade som halva bär. Panelen gillar utseendet. Hårdare än de flesta andra godisarna i testen och det råder delade meningar kring om det är bra eller dåligt. Alla är dock någorlunda nöjda med smaken och speciellt den orangea varianten står ut.

Klassisk blandning, Ekorrens ekologiska. Betyg: 4

Klassiskt utseende på godisarna, möjligen lite tråkiga tycker delar av panelen. I blandningen ingår bland annat colaflaskor och skumgodisar. Konsistensen är alla nöjda med, godisarna har ganska mycket tuggmotstånd. Colaflaskorna smakar jättegott, avgjort bästa i blandingen och de andra är helt okej.

Gelehjärtan, Ekorrens ekologiska. Betyg: 3

Hjärtformat gelégodis med mycket sockrig utsida. Godisen är ganska hård och smakar mest socker i början. Efter ett tag kommer en svag smak fram. Helt okej men ingen höjdare.

Fruktmix, Eco Vital. Betyg: 2

Gelatinfritt godis i fruktiga former i olika färger med ett sockrigt yttre. Påminner starkt om marmeladkulor. Faller lätt isär och har nästan inget tuggmotstånd. Smaken är fruktig men lite sliskig. Går inte hem hos någon av testarna.

Sura Pinnar, Eco Vital. Betyg: 5

Testpanelens favorit. Inget anmärkningsvärt utseende men smak och konsistens är allt en sur godis ska vara. Konsistensen är motståndskraftig och godisen smälter inte bort på en gång. Smaken är syrlig och tydlig.

Syrlig Blandning, Ekorrens ekologiska. Betyg: 3

Marmeladiga och ganska smaklösa. Surheten och det söta tar över den lilla smak som kommer fram. Vissa godisar i blandningen var bättre än andra och Syrlig Blandning får därför ett medelbetyg.

Laktris, Ekorrens ekologiska. Betyg: 2

Formad i den klassiska formen som rullar och den ser inbjudande ut för en laktrisälskare. Konsistensen var för hård och den fastnade i tänderna. Smaken var inte heller någon höjdare.

Laktris, Halva. Betyg: 1

Svart fin färg och glansigt yttre. Härlig mjuk konsistens så som kola. Hade en ovanlig laktrissmak som inte gick hem hos de flesta. Den här godisen rådde det delade meningar om trots att majoriteten gav den lägsta betyget.

Kommentarer