Reparera behån

En behå där omkretsen minskat eller byglarna petat sig genom tyget går enkelt att laga istället för att köpa nytt.

Det pratas då och då om hur många som går med fel behå-storlek och hur rätt storlek gör behån mycket mer bekväm att bära. Men det gör också att den håller bättre och så att byglarna inte kryper ut ur sina kanaler, vilket annars är ett vanligt problem.

Behån kan också gå sönder av slitaget från tvättmaskinen; om du skaffar en tvättpåse håller de bättre. Det finns också små burar att lägga behån i under tvätt i maskin. Om det skulle hända att byglarna går genom tyget så slänger många hela behån. Det är onödigt, för ofta är det förvånansvärt lätt att laga.

  • Enklast är att skaffa nål och en tråd i lämplig färg. Håll fast bygeln så att du har marginal att sy igen hålet ordentligt.
  • Plagget håller ännu bättre om du skaffar en liten lapp att sätta för hålet med. Det kan du ofta få från tygaffärers spill, men tänk på att ta ett tyg som känns bra mot huden.
  • Om hela kanalen gått sönder är det bättre att gå till närmsta sy- eller tygaffär och köpa kanalband. Det är tyg som sys fast ovanpå den gamla kanalen och som du trär in den gamla bygeln i.

Fel passform kan vara lurigt att fixa själv, men om behån blivit för liten kan en behå-förlängare ordna själva omkretsen. Har den töjts ut kan du sy in den genom att vika in lika mycket av tyget på vardera sidan och sedan sy fast med symaskin.

Kommentarer