Ett trick för att se om det är metall eller plast är att knyckla ihop påsen till en boll – behåller den formen är det mest metall, men om den vecklar ut sig är det mjukplast.

Så återvinner du mjukplast

Hundra tusen ton utsläpp kan sparas varje år genom återvinning av mjukplast, som faktiskt varit möjligt sedan 2008. Genom att inte rengöra för noggrant och att lära sig knepet för att skilja på tunn metall och mjukplast kan du sortera bättre.

I sorteringsanläggningarna sorteras den mjuka plasten bort från den tyngre, hårda plasten med hjälp av luft innan man bearbetar plasten till råvara. De mjuka förpackningarna återvinns i huvudsak till sopsäckar, kassar och liknande.

Tänk på detta vid inlämningen:

 • Samlar du in förpackningarna i en plastpåse vill återvinnarna gärna att den töms i containern eftersom de sorterar innehållet i flera omgångar. Släng inte hela, hopknutna kassar alltså.
 • Gör helst rent plasten från kladd för att underlätta för återvinningen; det kan enklast göras med disktrasan.
 • Överdriv inte rengöringen så du gör av med massa varmvatten och energi. Förslagsvis kan du använda det sista diskvattnet.
 • Riktigt stora plastförpackningar ska lämnas på återvinningscentral.

Sparar 100 000 ton utsläpp

Insamlandet av mjukplast beräknas kunna spara 100 000 ton utsläpp varje år i minskad åtgång av olja och minskade utsläpp vid förbränning. Detta då omkring 50 000 ton mjukplast samlas in och kan återvinnas – varje ton plast som återvinns beräknas spara omkring dubbelt så mycket koldioxid.

Kommentarer

 1. Finns det container för mjukplast någonstans i eller i närheten av Lund eller måste man lämna på Återvinningscentralen?

  Rose-Marie Carlsson 2018-08-22 12:39:53 svara

  • Hej Rose-Marie! Lunds kommuns renhållningsverk skriver att det kan sorteras med hårdplasten på återvinningsstation: Mjukplast - sorteras med hårdplast, Åst. https://www.lund.se/bygga-bo--miljo/lunds-renhallningsverk/om-atervinning---fragor-och-svar/sorteringsguide-a-k/

   Johannes Oscarsson 2018-10-16 22:25:53 svara

 2. Hej Jag har funderingar kring möjligheterna att få konsumenter att själva smälta ner termoplast hemma. Om man bortser från tekniska lösning som krävs för att kunna göra det på ett säkert sätt. Jag upplever nämligen att plats och tid är en av de stora motgångarna vid sopsortering. Om man då skulle kunna maximera ytan genom att själv smälta ner plasten så skulle ju de kunna påverka just tid och plats avsevärt. Är detta möjligt utifrån ett återvinningsperspektiv, hur plasten sorteras idag vid återvinningscentraler, vilka plaster kan man då smälta ner tillsammans?

  Robin 2019-02-07 09:55:21 svara

 3. Jag har länge stört mig på plast/plast. Många förpackningar Har typ en halvhård "behållare" och ett tunnare lock som jag anser är mjukplast. Vad gör jag med det halvhårda.Ska ALLT sorteras innebär att min balkong blir en mellanstation. Att jag blir högst irriterad beror på att inte veta var att slänga allt som är i gråzonen. Snart åker allt i resten

  Martin 2020-04-07 10:54:08 svara

  • Både mjuk och hård plast sorteras tillsammans i plaståtervinningen. Om det inte står något annat på förpackningen, PET-flaskor t.ex ska förstås pantas.

   Emil Edeholt 2020-04-07 11:10:35 svara