Vill du dessutom minska energiförbrukningen när du kokar riset kan du prova att tillaga det i mikrovågsungnen.

Så blir riset mer miljövänligt

Ris orsakar dubbelt så stora utsläpp som potatis och vi äter allt mer ris. Leta efter miljömärkt ris från Europa - utsläppen kan vara hundra gånger mindre jämfört med asiatiskt ris.

Ris odlas genom att risfälten periodvis dränks i vatten vilket skapar syrefattiga miljöer där mängder med metangas produceras. Metan är en växthusgas som är mer än 20 gånger så kraftfull som koldioxid. Räknar man in att ris från Asien måste transporteras hela vägen hit blir utsläppen ganska stora.

Miljömärkt ris då?

Miljömärkningar som KRAV eller det ekologiska EU-lövet innebär framför allt att inga konstgjorda bekämpnings- eller gödningsmedel använts. Om man som konsument ska ta ett helhetsgrepp om sin riskonsumtion så är nyckeln att leta efter var riset är producerat.

Ris från Europa, främst Italien, har visat sig ge mycket lägre utsläpp än ris från Kina och Indien – där utsläppen blir mellan 94 och 150 gånger större. Odlingar i USA eller Japan släpper också ut mer än fyra gånger så mycket som europeiska.

Är det onödigt att leta efter miljömärkt ris då? Nej, i ekologiska odlingar går det dessutom att få ner utsläppen ytterligare eftersom man torrlägger risfälten några gånger per säsong. Dessutom slipper man konstgödsel och bekämpningsmedel.

Håll därför utkik efter miljömärkt ris från Europa. Vill du dessutom minska energiförbrukningen när du kokar riset kan du prova att tillaga det i mikrovågsungnen.

Taggar ,

Kommentarer

 1. Hej! Jag gör ett skolprojekt och undrar steg för steg hur odlingen går till och vad som exakt händer med alla delar av plantan Tack för svar så snart som möjlig hälsningar Danielle

  danielle 2014-10-07 09:25:47 svara

 2. […] Under odlingen, som sker i vattenbassänger, avges växthusgasen metan som bidrar till att accelerera växthuseffekten. Metanet avges när växterna bryts ner i bassängerna, som är mycket syrefattiga. Riset odlas dessutom ofta långt bort från Sverige och måste transporteras långa sträckor för att hamna på vårt bord. Välj istället exempelvis potatisen, som ofta är odlad i Sverige och som därför bara orsakar hälften av risets utsläpp. Det finns även många fler miljövänliga alternativ till ris, som quinoa och bulgur, och fler förslag kan ni hitta här. […]

  Tips för en miljövänligare kost | 2015-03-28 00:44:07 svara

 3. Hej har ett skolprojekt och undrar om ni skulle kunna veta hur och vilka transportmedel som används vid ris och hur det går till.

  douglas 2020-02-27 14:33:47 svara

  • Hej! Jag rekommenderar att prata med flera importörer av ris för att få reda på hur de fraktar sitt ris. Börja med att ringa den kontakt som står på paketen så kan de nog skicka dig vidare till vem som importerar.

   Johannes Oscarsson 2020-02-27 20:35:01 svara