Så gör du grönsakerna odödliga

Att plantera grönsaker från grunden går väl an, men vad sägs om grönsaker som går att äta om och om igen? Vårlök, romansallad, basilika, selleri, lök och till och med potatisskal går att återplantera och ge ny mat.

På engelska kallas det ”regrowing” och går ut på att delar av grönsakerna som annars slängs kan övertygas om att börja växa igen. Det som behövs är en behållare, vatten och solljus i början. Ekologiska sorter fungerar ofta bäst eftersom de ibland inte behandlats med medel för att förhindra att de skjuter skott.

  • De lättaste grönsakerna att börja återväxa är vårlök och purjolök. Rötterna används oftast inte i matlagningen utan slängs, men om man istället ställer roten i ett glas med vatten i fönstret kommer de att börja växa igen. Vattnet bör bytas varje dag som för sticklingar och efter en vecka kan du förmodligen skörda lite nya skott.
  • Har du vitlök som börjat bli för gammal och skjutit skott? Lägg klyftorna i en kopp i ett fönster och låt skotten ta sig ordentligt – de är goda att steka.
  • Romansallad är en perfekt kandidat då den i en kopp eller skål med vatten kommer att börja skjuta fart. Salladen vill helst stå ljust men förhållandevis svalt och när den tagit sig kan du plantera om den i jord. Då får du ut dubbelt så mycket av salladen.
  • Basilika går bra att ta sticklingar av, direkt från plantan. Sätt de små skotten i ett litet vattenglas, byt vatten varje dag så tar de fart i solen.
  • Selleristumpen mår som bäst om den får stå omkring tre dagar med lite vatten kring sig innan den börjar ta sig. Då kan den planteras om i jord.
  • Lök blir lättare att återväxa ju mer av löken som sitter kvar i rotänden; några centimeter blir fint. För att den ska härda sig bör den få stå skuggigt och med frisk luft i någon dag. Plantera sedan löken i en kruka med rötterna i god kontakt med jorden, täck med några centimeter jord och vattna. Efter ett tag kommer den att spira från mitten av löken.
  • Potatisskal kan faktiskt gå att återväxa, så länge som man skurit med ganska god marginal in i knölen. Det är de mörka ”ögonen” på skalet som kan skjuta skott och som petas ner i jorden.
  • Rödbetor och morötter skjuter gärna ny blast om de ställs ljust, med topparna i vatten några dagar innan de planteras i jord i en kruka.
  • Champinjoner går faktiskt att återväxa även om de är en utmaning. När huvudet skurits loss kan du plantera foten i en kruka med näringsrik jord. Toppen på stammen ska synas och krukan ska stå rejält varmt.

Kommentarer