Hushållen i Sverige använder omkring 30 000 ton diskmedel varje år; som ett större fraktfartyg. Enligt tillverkarna borde det räcka med en femtedel (motsvarande den gröna båten).

Så lite diskmedel som möjligt

Hushållen i Sverige använder omkring 30 000 ton diskmedel varje år; som ett större fraktfartyg. Enligt tillverkarna borde det räcka med en femtedel. Köp trögflytande, drygt medel märkt med Bra miljöval och späd ut med vatten hemma.

En variant är att låta bli att handdiska; en modern diskmaskin som körs fullastad och med bra diskmedel förbrukar mindre vatten än vad du gör med handdisk. Men ibland är det handdisk som gäller och då finns några knep.

 • Kolla efter trögflytande diskmedel. Mycket av innehållet i flaskan är vatten som gör att större mängder måste transporteras. Håll utkik efter trögflytande diskmedel som tumregel – rinner de lätt är det mest vatten och blir också lättare att överdosera.
 • Bra Miljöval är strängare än Svanen. På miljömärkta diskmedel ställs dessutom krav på att innehållet är skonsamt samt måste kunna brytas ner i reningsverken.
 • Med moderna medel räcker något kryddmått diskmedel. Moderna diskmedel är effektiva och det räcker med några få droppar. Grummes diskmedel rekommenderar att man använder två milliliter till fem liter vatten – det är bara två kryddmått i en normaldisk. Om du har skum kvar i diskhon efter diskvattnet tömts kan du minska dosen.
 • Dosera med blomspruta. När du handdiskar men behöver lite extra förstärkning. Du kan fylla i en del diskmedel i en blomspruta och späda med tio delar vatten. Denna utspädda lösning är fortfarande så koncentrerad att den rengör knepiga fall effektivt. En variant är att späda ut lösningen ordentligt i diskmedelspumpen eller ha det utblandade diskmedlet i en plastburk med sugrör – till exempel en Quickdisk.
 • Inte mindre effektiva. Det är lätt att ha förutfattade meningar om vilket diskmedel som är mest effektivt, men i ICA:s diskmedelstest vann inte Yes på diskeffektivitet. Både ICA:s Skona och Coops Änglamark fick bättre resultat.

Kommentarer

 1. Varför inte skriva dosering för en disk?

  Conrads Kalasklister 2018-02-26 21:06:22 svara

  • Hej! Om du menar att du vill ha en fingervisning om hur mycket diskmedel som rekommenderas så skriver vi om det i punkt tre: Med moderna medel räcker något kryddmått diskmedel. Moderna diskmedel är effektiva och det räcker med några få droppar. Grummes diskmedel rekommenderar att man använder två milliliter till fem liter vatten – det är bara två kryddmått i en normaldisk. Om du har skum kvar i diskhon efter diskvattnet tömts kan du minska dosen.

   Johannes Oscarsson 2018-02-28 14:05:56 svara

 2. Intressant!

  Christer 2018-11-13 13:09:53 svara

 3. Bra att ni tar upp miljöfrågor som vattenhalt och reningen i reningsverk. Samt att lite ofta räcker. Men vid Icas test undrar hållen typ av mat som varit på tallriken. Änglamark och Grrumne funkade utmärkt så länge jag enbart hade vegetarianer i hushållet. Men med en sambo som stekte kött av olika slag blev fettet betydligt mer svårdiskat, det gick åt otroliga mängder av de miljövänliga och jag tvingades byta till Yes.

  Eva Bladh 2020-05-17 14:18:38 svara

  • Hej! Intressant observation - och möjligen ytterligare en miljöanledning att välja vegetariskt? ;) /Johannes

   Johannes Oscarsson 2020-05-18 10:24:44 svara