Skaffa miljörum där du bor

Hyreshus och bostadsrättsföreningar har gärna ett särskilt rum för brännbara sopor, men källsorterat avfall får man släpa eller köra till närmsta återvinningsstation. Istället kan man göra om soprummet till en station i miniatyr, vilket gör det enklare att sortera och minskar mängden avfall som behöver brännas.

Fördelarna med ett nära återvinningsrum är flera; det visar sig oftast att sorteringen och återvinningen ökar vilket är bra för miljön, det blir smidigare för de boende som också får ett fräschare soprum, och tack vare att mängden hushållsavfall minskar blir kostnaderna för hanteringen låga.

Miljöarbetet i föreningen blir enklare genom att man sorterar direkt i föreningen och avfallsbolaget hämtar upp avfallet direkt från det rum man ordnar. De flesta bolag tar också ansvar för att informera de boende, skylta tydligt i avfallsrummet samt rapportera hur sortering och återvinningen går i föreningen. En del kan även sköta städning av rummet och tvättar soptunnorna också.

Över i stort sett hela landet finns bolag som erbjuder dessa tjänster. Hur stor lokal som behövs beror på antal boende men också på vad man väljer ska sorteras. Alla typer av avfall kan tas hand om men föreningen väljer vilka typer man vill anlita bolaget för. Antalet kärl och hur ofta de töms anpassas också efter antal boende.

 

Kommentarer