Matfett klibbar igen avloppsrören. Samla in olja och lämna på återvinningscentral istället för att hälla ut det.

Släng fett på rätt sätt

Matfett är besvärligt för vattenreningen, förstör avloppsrören och klibbar igen dem. Om man istället samlar in olja och överblivet matfett kan det återvinnas. Små mängder kan kastas i hushållssoporna och energiåtervinnas.

Om du friterar, wokar eller steker i mycket fett är det en god idé att samla in den använda oljan i en plastflaska eller förpackning istället för att hälla ut den i avloppet.

Gör så här:

 • Om det är lite fett: Torka ur stekpannan med hushållspapper och lägg i kompost eller brännbart.
 • Om det är lite mer fett: Samla oljan i en brännbar förpackning och lägg i de brännbara hushållssoporna, eller spara i behållare.
 • Om det är mycket fett: samla upp i en plastflaska eller annan behållare och lämna in på återvinningscentral.

Även om du inte gör av med stora mängder fett på en och samma gång kan du samla upp begagnat fett varje gång i en förpackning för att lämna in på återvinningscentralen.
Om du ska diska pannan med diskmedel gör du det sist, eftersom diskmedlet annars förstör fettmolekylerna och gör det svårare att återvinna. Det är ju själva poängen med diskmedlet, förstås.

När du samlat ihop några förpackningar fett kan du lämna in dem på återvinningscentralen.

Proffs på fett

Arbetar du i restaurang eller storkök? Flera företag som Ljungmarks, Svensk Fettåtervinning med flera erbjuder fetthantering där köket får ett kärl att hälla ut överbliven olja i som företaget hämtar när det är fullt. Vissa företag gör detta utan kostnad.

Kommentarer

 1. Tack för att ni skriver detta på nätet! Har sagt det i omgångar att det inte är så bra att bara sola ner fett. Min släkting (som för övrigt jobbat på Käppala reningsverk i en massa herrans år) har gett sina råd och tips angående avfall och avlopp, och det är precis det ni också säger här. Härligt! Nu har jag en sida på nätet att hänvisa till!

  Ewa 2013-08-07 11:29:09 svara

 2. spola ner fett ska det så klart stå ;-)

  Ewa 2013-08-07 11:29:38 svara

 3. […] Läs mer: En miljon små steg. (2012, april). Släng fett på rätt sätt […]

  Lucka 8: Häll inte skinkspad i vasken | Olssons universum 2014-12-08 12:00:57 svara

 4. Hej! Bra text, men jag saknar information kring andra sorters fetter, exempelvis om man har en hel packe 5 dl grädde som blivit gammal. Behandlas det på samma vis som stekolja etc?

  Sanna 2019-06-05 16:17:20 svara