Staden gror

Odling kan ske på ställen man inte först tänkt på. Mitt i staden finns kanske plats för en grönskande oas?

Om gästskribenten: Emma Haldorson jobbar som hållbarhetskonsult på Ecoria och är engagerad i frågor som rör stadsodling. I krönikan nedan berättar hon om sin vision av en annorlunda grönskande stad.

Vad tänker du på när du hör ordet stad? Jag tänker gator, torg, parkeringar och byggnader. Vimmel, mångfald och rörelse. Möjligheter. Människor som möts, tankar och idéer som stöts och blöts. En smältdegel av utbud och viljor. En plats där saker gror.

Titt som tätt dyker bilder på övergivna städer och stadsdelar upp i mitt huvud. Ni vet, där naturen och grönskan återtagit makten och klätt in i de gråa och hårda ytorna i grönska och liv. Det är fascinerande hur snabbt återväxten går. Vilken otämjbar livskraft naturen har. För mig funkar den tanken som en metafor. Den otämjbara viljan och livskraften som i den ”övergivna-staden-bilden” är så tydlig, finns också här i våra städer, om än lite svårare att upptäcka i bruset av bilar, byggnader, asfalt och människor. Men livet finns här, starkt och livligt. Både i oss och i grönskan. Det kluriga ligger i att hitta sätt där vi kan leva med varandra på samma villkor.

Tänk om du fick välja en plats, vilken som helst, som du skulle få förgröna. Vilken skulle du välja och vad skulle du plantera? Jag har de senaste somrarna spanat efter just såna platser. Platser som jag helt fritt och kreativt i huvudet fantiserat ihop hur jag klär in i grönska. Här i Umeå kring gymnasiet Dragonskolan till exempel, har jag i min fantasi förgrönat med äppelträd som klättrar upp längs väggarna, fantiserat om sköna hängmattor mellan träden och att taket skulle fyllas av inglasade växthus med örter som dragon och basilika. Det gröna skulle användas i utbildningen i alla möjliga ämnen och skörden av örterna på taken är så stor att det räcker till att förse alla skolkök i Umeå med färska örter året om.

Just de där //mellanrummen//, de där ytorna som vi kanske inte riktigt tänker på att de finns, förrän man börja leta efter dem. Det kan vara ödetomter, hustak, fasader, dikeskanter, bakgårdar och balkonger, både i och runt stan. De där ytorna som ingen verkar bry sig om att de existerar. De är dem som är perfekta att förgröna. Perfekta att försköna och göra synliga genom att koppla ihop människans och naturens liv, perfekta att plantera och odla med grönska

Hur man väljer att engagera sig i stadsodling är upp till var och en. Det finns ett flertal föreningar, grupper och studiecirklar som sysslar med stadsodling, i vissa fall i samarbete med kommunen. Där det inte finns kan man starta en egen.

Det finns så mycket möjligheter att göra våra städer grönare, bara vi öppnar ögonen. Platserna finns och idéerna likaså. Här i Umeå, denna plats vibrerande av liv och tankar, liksom i andra städer. Varför inte använda våra idéer och våra bortglömda platser till att börja odla den stad vi vill ska gro?

Kommentarer

  1. Bra tänkt skulle vilja odla nyttiga växter på våran föreningsmark men jag har gått bet förut (tjuriga gamla gubbar). Men vart nu inspirerad att nyttja kraftledningen som är typ 250 m bort. har en ljudvall med lite andra buskar, där borde man kunna "lägga till" lite svarta vinbärs buskar har en buske på tomten men tomten är så liten om man vill kunna ha till några liter saft

    mats karlsson 2013-03-28 19:50:43 svara

  2. I en liten stad Todmorden i England odlar man grönsaker lite var som helst. Till exempel tomater vid busshållplatsen för vem som helst som är sugen. BBC har haft ett program om Todmorden och på länken nedan kan man få mer inspiration. http://www.incredible-edible-todmorden.co.uk/ Jag tycker att det vore trevligt om vi kunde odla lite mer nyttiga växter i våra parker.

    Eva Kristina Ekström 2014-01-12 10:27:20 svara