En droppande kran gör av med ca 25 liter per dygn. Det blir ungefär fyra och ett fjärdedels badkar med vatten i månaden.

Stoppa droppet i kranen

En droppande kran gör av med 25 liter vatten per dygn. Om läckan orsakar en stråle bred som en tändsticka blir det hela 800 liter. Genom att byta kranens packning kan man stoppa droppandet.

I Sverige gör vi av med ungefär 180 liter vatten per person och dygn. En läckande kran kan släppa igenom 25-800 liter vatten per dygn och kan alltså öka din vattenförbrukning väldigt mycket. Problemet åtgärdas genom att byta packning eller patron i kranen1.

Vattenkran

Fråga i butiken vilken packning som passar i just din kran.

  1. Stäng av vattnet för den aktuella kranen.
  2. Öppna kranen och låt vattnet som finns där rinna ut.
  3. Skruva lös kranen så du får fram insidan, vilket kan se olika ut beroende på vilken kran du har. Om du är osäker kan du fråga i samband med att du köper packningen. Finns det någon skruv som har kalkat fast kan du fukta den med ättika och vänta en stund.
  4. Byt ut packningen.
  5. Montera tillbaka. Smörj gärna skruvarna och ventilen. Se till att ventilen är hel och ren.
  6. Sätt på vattnet.

Duschslang

Förr eller senare brukar det börja droppa i skarven mellan duschmunstycket och slangen medan duschen används. Testa först att skruva åt duschmunstycket så att det sitter fast hårdare vid slangen. Om det inte fungerade skruvar du av duschmunstycket helt och vänder på gummipackningen, alternativt köper en ny.

  1. Allt om renovering: Så fixar du din droppande kran []

Kommentarer