Sveriges bästa potatis

Potatis har låg klimatpåverkan jämfört med ris och pasta. Men det är en av de grödor som besprutas mest beroende på sort. Leta efter Princess, Matilda eller Ditta hellre än de vanliga Bintje eller King Edward som kräver mer bekämpningsmedel.

Främst besprutar man för att bli av med bladmögel, men även ogräset sprutas bort. Vinsterna med ekologisk odling är både att man inte använder kemiska produkter som bekämpningsmedel och att konstgödsel undviks. Detta sparar stora mängder energi och minskar utsläppen.

Hitta rätt potatis

 • De flesta större butiker säljer Krav-märkt potatis som ej besprutats.
 • Vissa sorters potatis är bättre på att stå emot bladmögel, exempelvis Princess, Matilda, Ovatio, Apell och Ditta eller färskpotatisen Solist.
 • Köp svensk potatis så är du säker på att vissa gifter definitivt inte finns i potatisen – de är förbjudna här.
 • Det är bättre att köpa ekologisk potatis som fraktats längre än vanligt odlad potatis. Störst miljöpåverkan sker i produktionen, inte transporten.

Kommentarer

 1. Hej!

  Tänker på slutklämmen där: "Störst miljöpåverkan sker i produktionen, inte transporten."
  Är det en tumregel som gäller för allt?

  Till exempel så hajja jag till när jag skulle välja honung: Kravmärkt från sydamerika, eller svenskt utan kravmärkning ?

  Linus 2012-07-02 23:32:59 svara

  • Hej!
   Vad jag förstått så gäller det i de flesta fall, särskilt mycket för exempelvis nötkött där transporterna bleknar vid sidan av produktionen.
   För en del grönsaker börjar transporterna påverka, dock: exempelvis färska exotiska frukter eller blommor som flygfraktas. Då kan miljöpåverkan ökas med några hundra gånger...

   En livscykelanalys från ett tag sedan gjorde gällande att ekologiska tomater från spanien var bättre än konventionella från Sverige eftersom de växer fritt i Spanien jämfört med uppvärmda växthus här. Det kan dock ha ändrats eftersom många svenska odlingar övergår till förnybar energi. Dock var tydligen holländska tomater riktigt usla vid det tillfället – både transporterade och odlade i växthus med fossil energi.

   Det är helt klart lite komplicerat, och något som vi ska försöka utveckla i en kommande artikel!

   Johannes Oscarsson 2012-07-04 15:25:48 svara

 2. [...] passar på midsommarbordet. Potatis är extra bra att köpa ekologiskt eftersom det är en av de hårdast besprutade grönsakerna och även grädden till jordgubbarna är bäst som ekologisk. Grönsaker är förstås bättre ur [...]

  Miljövänligare midsommarmat 2013-09-06 00:39:36 svara