Test: En bra LED-lampa

Lampor med lysdioder är på uppgång och de första riktigt bra modellerna börjar landa på marknaden. Redaktionen har testat en lampa från Philips med futuristiskt utseende som är både dimningsbar och energisnål.

Philips AmbientLED-serie är de senaste i raden försök att ersätta de gamla glödlamporna. En lampa som drar 12,5 watt tar upp kampen med de i EU förbjudna 60 watt-lamporna och levererar omkring 800 lumen ljusstyrka (vilket är lite mer än vad en vanlig glödlampa på 60 watt brukar producera). Eftersom lampan är så pass bra på att göra om el till ljus har den fått Energy Star-märkningen i USA. Omkring 65 lumen per watt får man ut av lampan.

Tekniken som används i lampan har vunnit amerikanska energidepartementets stora tävling där målet var att ”revolutionera belysningsmarknaden”. Kravet var utöver ljuskvalitet att lampan ska spara 83% av energin mot vanliga 60 watt-lampor. Tekniken finns nu för konsumentmarknaden och vi tar en närmare titt.

Utseendet är lite speciellt med sitt gula skal och de tre flänsarna som hjälper till att kyla lampan. Färgtonen är förstås inte gul utan varmvit (cirka 2700 Kelvin) och har ett färgåtergivningstal på 80 CRI. Tittar man bortom fikonspråket betyder det att ljuset håller bra kvalitet och inte gör att färger ser konstiga ut i ljuset från lampan. Mer om siffrorna och hur man läser specifikationer finns i vår artikel om LED-lampor.

När den väl kopplats in på plats i en lampa och strömmen slagits på tar det en halv sekund innan den går igång men allt ljus kommer direkt till skillnad från många lågenergilampor. Den strålar åt alla håll, ljust och klart. Denna modell kommer förmodligen att ses i efterhand som en av milstolparna inom LED-lampeutvecklingen.

Sammanfattning

MyAmbience 12,5 W bjuder på bra och starkt ljus och kan direkt ersätta glödlampor då den även kan dimmas. Nackdelen med lampan är fortfarande det relativt höga inköpspriset, som dock lär fortsätta sjunka i takt med att produktionen ökar. Priset ligger i skrivande stund på omkring 400 kronor vilket kan svida för en lampa (red. anm: produkten har utgått ur sortimentet, men likvärdiga produkter kostar omkring 100 kronor i dagsläget), men hållbarheten är extremt mycket längre och energiförbrukningen bara en femtedel så investeringen betalar sig ordentligt över tid.

Kommentarer