En menskopp håller i tio år. På samma tid gör en menstruerande kvinna i snitt av med över 2600 tamponger.

Tio åsikter om menskopp

Det finns alternativ till de vanliga dyra, uttorkande och inte så hygieniska tampongerna. En miljon små steg redovisar sina erfarenheter från alternativet till de konventionella mensskydden – menskoppen.

Fördelar med menskopp:

 • Miljövänlig. Under samma tidsperiod som en menskopp håller använder en kvinna cirka 2 600 tamponger. En kvinna menstruerar i ungefär 38 år. På den tiden går det åt antingen fyra menskoppar eller 10 000 tamponger.
 • Billig. En menskopp kostar ungefär 300 kronor och håller 5–10 år. Det innebär att det kostar mellan 2,50 och 5 kronor per menstruation att använda menskopp – en stor skillnad jämfört med tamponger och bindor som kan kosta upp till 100–150 kronor i månaden.
 • Känns ingenting. Då menskoppen sitter rätt känns den inte alls. Dessutom slipper man snöret som tamponger har.
 • Få begränsningar. Menskoppen går att använda när man sover, sportar eller badar.
 • Behöver bara tömmas då den är full. Menskoppen rymmer upp till tre gånger så mycket vätska som en normal tampong och kan användas så länge som 12 timmar utan att tömmas.
 • Gjord i medicinskt silikon. Medicinskt silikon är samma material som konstgjorda hjärtklaffar är tillverkade av. Materialet drar inte åt sig fukt, vilket innebär att menskoppen inte har samma uttorkande effekt som tamponger. Steriliserat medicinskt silikon känns fräscht i jämförelse med tamponger av besprutad bomull.

Nackdelar med menskopp:

 • Storleksguiden kan vara missvisande. Den baseras på hur gammal man är och om man har fött barn, men genetiska faktorer kan såklart också spela in. Om man har en för liten storlek kan menskoppen läcka.
 • Trixigt i början.Det kan vara lite svårt att lära sig sätta in den rätt de första gångerna.
 • Kladdigt. Det kan vara lite kladdigt att ta ut menskoppen de första gångerna, innan man fått till tekniken. Men trots kladdet känns det aldrig äckligt – mensen är ju helt ren och luktar ingenting.
 • Utlåning.Eftersom behovet av att köpa vanliga menskydd förvinner när man använder menskopp kan man inte ge menskydd till vänner som har glömt sina.

Kommentarer

 1. Tycker det är en toppenbra produkt. Får betyg 4/5 av mig. En nackdel som inte nämns här är att den missfärgas efter ett tags användande. Det är anledningen till att den inte får toppbetyg. Annars rekommenderar jag starkt!

  carmen 2011-07-25 11:19:03 svara

  • Då, Carmen, kan jag glädja dig med ett tips:

   Koka menskoppen i vanlig matsoda (alltså bikarbonat) så försvinner missfärgningen och koppen blir som ny!
   De små hålen kring kanten brukar jag köra en tandpetare genom så blir även de rena. ;)

   Ila 2011-10-01 18:46:19 svara

 2. Intressant! Vilken mängd bikarbonat per liter vatten och hur länge ska den kokas då?

  Matilda 2012-04-07 19:44:48 svara

  • Jag tror inte att det finns något mått direkt, har aldrig sett något sådanr. Men häll på vatten så att det täcker och i med en halv tsk bikarbonat och koka i ett par minuter. Lite hipp som happ.

   För att förebygga missfärgningar kan man se till att borsta menskoppen med en mjuk borste och lite mild tvål mellan användningarna. Mellanrumsborstar för tänder fungerar jättebra för de små hålen.

   Leila Swartling 2012-04-24 17:11:44 svara

 3. Menskoppen är på allvar ett av mitt livs bästa köp. Så otroligt mycket bekvämare (känns inte alls!), smidigare (behöver inte tömma mer än en gång per dag) och bättre för kroppen (torkar inte alls ut) än tamponger. Dessutom mycket bättre för miljön, och betydligt billigare! Jag rekommenderar den varmt till alla.

  Kicki 2012-04-11 16:44:19 svara

 4. Jag har en positiv inställning till FleurCup/menskopp men har tyvärr haft lika många negativa upplevelser som positiva. Den allra första gången jag provade menskoppen sög den fast ett ordentligt tag kring livmodertappen och det var nära att jag fick åka in till sjukhuset för att få ut den. Fingrarna nådde precis runt kanten, men inte för att kroka tag och släppa in tillräckligt med luft för att få bort vacuumet. Ju mer man drog utåt, desto hårdare drog koppen i livmodertappen och detta gjorde naturligtvis väldigt ont. Min dåvarande pojkvän fick hjälpa till och trots att fingerlängden och vinkeln mot koppen var längre var det omöjligt. På nåt sätt och med mycket stor koncentration och försök att inte få mer panik än vad man hade lyckades jag få ut den. De andra efterföljande gångerna upplevde jag samma sak, men lyckades få ut den lite snabbare på egen hand. Efter dessa gånger gjorde jag ett långt uppehåll.Jag var skärrad. Även om man inte blödit koppen till bredden, så vill man ju på ett lätt sätt kunna ta ut den. Exempelvis vid sex, eller för att checka om man fortfarande blöder. Många vänner har försökt få mig att pröva Fleur Cup igen och jag gjorde för några månader nya försök. Första mensen så fungerade det helt okej. Jag gillade koppen. Trots att första blödningen såg ut som att man blandar mjölk och saft, det hade skurit sig totalt. Säkert normalt tänkte jag. De rikligare blödningarna var mer tjockt, mörkt blod. Men, den efterkommande menstrautionen... Jag stoppade i menskoppen inför några dagars fältövning inom militären. När jag kom tillbaka igen tog jag ut koppen. Fy fasen vilken stank!! Och dte hade jag haft i mig!? Jag hade känt att jag blivit illamående och haft svimkänslor och misstänkt att det berodde på nån infektion vid menskoppen, men inte att det skulle blivit sådär illa. Tvättade menskoppen upprepade gånger med tvål, vatten, diskmedel, men stanken satt kvar i silikonet..! När jag väl kom hem så la jag koppen för förvaring tills vidare. Flera veckor satt luften kvar, trots även senare tvättningar. Nu har luften försvunnit och jag funderar på att testa den igen.... Blir självklart att koka den först. Är det bara jag som haft dessa bekymmer med koppen? Verkar ju som att allt är guld, rosa moln och choklad för alla andra på nätet och afk! :/

  Jag 2013-10-04 09:56:35 svara

  • Hej "Jag"! Det kan vara lite krångligt att lära sig sätta in och ta ut menskoppen i början, men den kan varken fastna eller försvinna in, så det är bara att lunga ner sig och fortsätta försöka. Vaginans muskler är känsliga för stress och kan därför klämma åt om du inte är avslappnad då du försöker ta ut den. På den här sidan finns tips på hur man kan ta ut menskoppen på ett smidigt sätt: http://www.mooncup.co.uk/advice-centre/faqs/all-questions/removal-advice.html . Det rekommenderas att man tömmer och sköljer av koppen (och gärna tvätta med en mild tvål) var 4-8 timme. Alltså ungefär så ofta som du skulle ha bytt ut en tampong. Menskoppen kan dock sitta inne i upp till 12 timmar så det går jättebra att sova med den om man kommer ihåg att tömma den på morgonen. Att ha menskoppen inne i flera dagar utan att tömma den och skölja av den är alltså inte rekommenderat, det var antagligen därför den luktade så illa. Ta också för vana att sterilisera menskoppen med jämna mellanrum, exempelvis mellan varje menstruation. I och med att mensen förutom blod också består av andra kroppsvätskor och slemhinna från livmodern kan den därför se lite olika ut i början, mitten och slutet av menstruationen. Det är helt normalt. Lycka till med fortsatt användning av menskopp!

   Leila Swartling 2013-10-07 14:30:28 svara

 5. [...] Miljön Under samma tidsperiod som en menskopp håller använder en kvinna cirka 2 600 tamponger. En kvinna ... [...]

  Menskopp VS engångsbindor/tamponger | Mamma och son – Livets små sköna stunder 2014-02-05 13:45:05 svara

 6. Hej, jag har problem med min fleurkopp då den suger sig fast vid livmoderhalstappen. Jag får ut den med lite ansträngning men tänker att jag då kanske sätter den fel? Hur ska jag göra?

  Malin 2014-12-17 08:03:31 svara