Ungefär en fjärdedel av hushållens mat slängs.

Tre tumregler för grön mathandling

Att köpa miljövänligare mat beskrivs ibland som en djungel, men egentligen är det inte svårare än att följa tre tumregler: handla mer vegetariskt, ekologiskt och rätt mängd så att färre varor behöver slängas.

Visst finns det fler komplicerade aspekter av att handla miljövänligare mat, men egentligen är det ganska lätt att minska matens miljöpåverkan:

  • Genom att göra varannan måltid vegetarisk minskar du matens klimatpåverkan avsevärt. Vegetarisk mat kräver mindre energi och vatten då man äter vegetabilierna direkt istället för att utfodra djur med dem. Djurindustrin står för omkring en femtedel av alla växthusgasutsläpp och kött kan ge uppemot 100 gånger högre utsläpp än grönsaker.
  • Köp ekologiskt märkt med KRAV eller EU-lövet. Du behöver inte kunna alla märkningar utantill. Ekologiskt producerad mat använder inga bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket minskar klimatgasutsläppen – konstgödsel står för 60 procent av grönsaksproduktionens utsläpp.
  • Undvik att köpa för mycket matvaror som sen måste kastas bort. I genomsnitt kastas en fjärdedel av hushållens mat. Den billiga storförpackningen blir dyr om hälften hinner bli dålig. Förpackad mat kan hålla längre och uppväga miljöpåverkan från förpackningen.

Kommentarer