En julgran från en nära skog är bättre ur miljösynpunkt även om du använder plastgranen i tio år.

Vad ska man skaffa för julgran?

En närodlad, helt vanlig gran är det du ska ta hem i jul om du söker efter den bästa granen ur miljösynpunkt. Plastgranar transporteras långt och ädelgranar odlas med konstgödsel. Det bästa är dock att plantera en egen gran utomhus och använda den år efter år.

Julgranen är en gammal tysk tradition från 1400-talet som spritt sig till Sverige under 1700-talet. En del har som tradition att ge sig ut i skogen och kapa ner en lämplig gran – och det visar sig att det är det bästa ur miljösynvinkel. Tänk bara på att be om lov från markägaren, och i bästa fall kanske du kan ta en gran från mark som ändå skulle avverkas. Exempelvis röjning för kraftgator eller från granodlingar som behöver gallras.

Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar som odlas i Danmark. De kräver mer konstgödsel samt bekämpningsmedel och måste transporteras hit. Några få tillverkare har miljöcertifierade granar som odlats utan konstgödsel, men de är av varierande kvalitet.

Transporten viktig

Visst är det bra om du känner någon skogsägare som du får hugga hos, men det blir små miljövinster om du måste åka tio mil i bil för att hämta en gratisgran. Då är det bättre att köpa hos torghandlarna.

Plastgran då?

Om man tittar på hela livscykeln blir plastgranen, som oftast tillverkas av plast i Asien och transporteras hit, inte särskilt miljövänlig. En julgran från närmsta skog är mycket bättre – även om du använder plastgranen i tio år!

Efter tjugonda knut

När julen är över och granen ska kastas ut kan man förstås elda upp granen i egen panna, eller lägga den i en gemensam granbränningsinsamling till flis som ibland ordnas av bostadsbolag. Annars kan du kapa ner den och lägga den i en sopsäck i soptunna eller i grovsoporna, alternativt transportera den till närmaste återvinningscentral. Där eldas den och blir till energi – en uppeldad julgran kan driva fyra tvättmaskiner.

Låt annars gärna granen stå ute som fågelrestaurang med talgbollar och liknande fågelmat.

Kommentarer