En vanlig glödlampa är tio gånger så effektiv som levande ljus men inte ens det är särskilt imponerande med dagens teknik. Ett byte från glödlampor till lysdioder sparar ytterligare 90% av energin.

Välj rätt ljus till jul

Under ett år, särskilt december, eldar Sverige levande ljus motsvarande 15 000 bilars koldioxidutsläpp och tänder glödlampor motsvarande 6000 villors elförbrukning. Byte till lysdioder och svanenmärkta stearinljus gör stor skillnad.

Levande ljus

Många av de levande ljus som eldas är sådana som innehåller paraffin – en biprodukt från oljeproduktion. Den andra typen görs av stearin som tillverkas av palmolja, djurfetter och fiskolja, mestadels från djurproduktion som också bidrar till utsläpp.
Svanenmärkta stearinljus består till 90% av förnyelsebara produkter och om alla ljus var miljömärkta skulle vi minska koldioxidutsläppen med 53 000 ton. Håll utkik efter svanenmärket på ljusförpackningar eftersom de säljs under olika affärers egna varumärken. Den enda tillverkare i Sverige som gör svanenmärkta ljus är Delsbo Candle AB.

Det finns också små nischföretag som tillverkar helt vegetabiliska miljövänliga ljus av exempelvis sojaolja eller hampa.

Elektriskt ljus

Ett alternativ till levande ljus är förstås elektriskt ljus. Stearinljus är ganska ineffektiva som ljuskällor, även om de är stämningsfulla. En vanlig glödlampa är tio gånger så effektiv som levande ljus men inte ens det är särskilt imponerande med dagens teknik. Ett byte från glödlampor till lysdioder sparar ytterligare 90% av energin. Lysdioder är också ett bra val eftersom de inte innehåller kvicksilver vilket många lågenergilampor gör.

Om din arbetsplats dekorerar fönstren med ljusstakar och har 50 stycken utställda mellan första advent och Tjugonde Knut drar de omkring 1100 kilowatt-timmar. Motsvarande energiförbrukning med lysdioder blir strax över 35 kilowattimmar.

Tidigare har lysdiodstekniken varit omogen som dekorationsljus då både färg och spridning på ljuset inte varit bra, men moderna belysningar har kommit långt samtidigt som priserna sjunkit. Fortfarande är de dyrare än traditionellt glödljus, men de håller också väsentligt mycket längre. Lysdioder finns för både utomhusbruk och inomhusbruk.

Dioderna finns med vanlig sockelfattning, så du kan alltså fortsätta att använda dina traditionella elljusstakar, men byta till brandsäkra och energisnåla lysdioder.

Om man både vill ha stämningsfullt ljus och snåla in på energin kan man förslagsvis använda levande ljus i ljusstaken på fikabordet men ha lysdioder i belysning som står på länge som i granen eller fönstren.

Kommentarer

  1. Tack för bra info, hittade detta när jag sökte fakta inför Earth Hour. Illustrationen påstår att ett ljus motsvarar tio glödlampor, men i brödtexten och bildtexten står det tvärtom att en glödlampa är tio gånger efektivare än ett stearinljus, vilket väl är det riktiga. Felaktig och mycket opedagogisk illustration, alltså.

    Pernilla 2013-03-23 18:27:23 svara

    • Hej Pernilla, Tanken med illustrationen är att visa hur energin som går åt för ett stearinljus skulle kunna driva tio glödlampor. Hoppas det förklarar saken! hälsningar, Johannes

      Johannes Oscarsson 2013-03-25 12:34:10 svara