Vanliga standby-tjuvar i hemmet

Mycket hemelektronik har ett standbyläge. Det är vanligt att många av apparaterna inte ens går att stänga av helt och hållet utan ständigt står och drar små mängder ström.

Några jämförelser

Om man exempelvis har en tv som drar 1 W i standbyläge under 42 dagar motsvarar det en kilowattimme (kWh). Några andra saker man kan göra med den energin:

 • Hålla en lågenergilampa tänd i över 100 timmar.
 • Ladda en mobiltelefon i över åtta dygn.
 • Rosta 60 brödskivor (i en vanlig brödrost för två skivor bröd).
 • Dammsuga i en timme.

Några lösningar

Ett sätt att göra av med mindre standby-ström är att skaffa en fjärrströmbrytare – en dosa som kopplas mellan eluttaget och apparaten som du styr med fjärrkontroll. För att slå på och av flera apparater kan du koppla en förgreningsdosa efter fjärrströmbrytaren, men tänk på att de ofta har en begränsning i hur hög effekt du kan ta ut genom strömbrytaren. Ofta kan fjärrkontrollerna styra flera uttag så du med samma kontroll kan styra alla standby-strömslukande apparater i ditt hem.

Ett annat sätt att styra flera apparater är ett uttag med styrfunktion. Kopplar du exempelvis TV:n på huvuduttaget känner dosan av när du sätter TV:n i standbyläge och stänger då av de andra uttagen.

Både fjärrströmbrytare och uttag med styrfunktion har själva elektronik i sig och kan dra en del ström – ibland lika mycket som man sparar på avstängningen av apparaterna. Kolla därför det när du köper sådana uttag.

Siffrorna i artikeln är snittvärden och kan variera med modell och tillverkare. Källorna är Standby Power, Allt om spara och Ny Teknik.

Kommentarer

 1. Så... en mikro drar ström bara för att man har sladden i väggen? Gäller det för spisar och sånt också?

  Leila Swartling 2011-05-31 08:26:48 svara

 2. Det här skulle jag vilja testa. Det låter ju så mycket också med 3W. Vi har iofs en rätt liten mikro, men jag måste mäta den.

  Emil Edeholt 2011-05-31 09:23:19 svara

 3. Man kan köpa så kallade elenergimätare kring hundringen för att mäta hur mycket ström en viss utrustning drar. Skulle vara väldigt intressant att kolla upp i hemmet.

  Andreas Williamsson 2011-05-31 13:47:44 svara