Genom att använda varmluftsugn istället för en vanlig ugn kan du spara 3000 kWh under ugnens livstid. Det motsvarar ungefär konsumtionen av hushållsel för två lägenheter på 38 kvadratmeter under ett år.

Varmluftsugn sänker elräkningen

Varmluftsugnen har flera fördelar mot en traditionell ugn. Har ugnen hemma varmluft men du kör på som vanligt har vi fem anledningar till varför du ska slå över till varmluftsläget.

Ugnen kan vara den största energislukaren i köket. Ska det köpas en ny ugn till hushållet är det läge att investera i varmluftsfunktion. Varmluftsfunktionen har flera fördelar:

 • Den blir varm fortare än en vanlig ugn, så maten kan tillagas direkt.
 • Konstruktionen drar mindre energi.
 • Varmluftsugn kan köras med omkring tio procent lägre temperatur; ställ den på 200 grader istället för 225 grader.
 • Du kan utnyttja hela ugnen till att laga flera plåtar samtidigt vilket gör ugnen enormt mycket mer effektiv.
 • Bröd som gräddas i varmluftsugn får bättre lyft och kan i många fall gräddas kortare tid.

Beroende på hur man använder ugnen kan ett byte till varmluftsfunktion spara 3000 kWh energi under sin livslängd. Det blir, beroende på elpris, 4000 kronor bara av att använda varmluft istället för den vanliga värmen.

Kommentarer

 1. Dålig information att ange hur mycket energi en varmluftsugn drar "under hela sin livstid". Det står ju dels inte hur långt tid det beräknas till, dels måste rimligtvis olika ugnar ha olika livstid beroende på fabrikat och handhavande. Ange istället hur mycket den drar per år jämfört med en vanlig ugn.

  Hans Åkerhjelm 2015-09-08 10:06:27 svara

  • Du har rätt i att det inte är särskilt precist. Uttrycket kommer från WWF:s intervju med och sammanfattning av Ricardo Ramirez Villegas examensarbete. Tyvärr verkar inte examensarbetet finnas tillgängligt för läsning utan att köpa det, så jag kan inte se siffrorna som han utgått från.

   Johannes Oscarsson 2015-09-26 16:54:43 svara