Ugnen kan vara den största energislukaren i köket. Ska det köpas en ny ugn till hushållet är det läge att investera i varmluftsfunktion. Varmluftsfunktionen har flera fördelar:
- Den blir varm fortare än en vanlig ugn, så maten kan tillagas direkt.
- Konstruktionen drar mindre energi.
- Varmluftsugn kan köras med omkring tio procent lägre temperatur; ställ den på 200 grader istället för 225 grader.
- Du kan utnyttja hela ugnen till att laga flera plåtar samtidigt vilket gör ugnen enormt mycket mer effektiv.
- Bröd som gräddas i varmluftsugn får bättre lyft och kan i många fall gräddas kortare tid.
Beroende på hur man använder ugnen kan ett byte till varmluftsfunktion spara 3000 kWh energi under sin livslängd. Det blir, beroende på elpris, 4000 kronor bara av att använda varmluft istället för den vanliga värmen.
Kommentarer
Dålig information att ange hur mycket energi en varmluftsugn drar "under hela sin livstid". Det står ju dels inte hur långt tid det beräknas till, dels måste rimligtvis olika ugnar ha olika livstid beroende på fabrikat och handhavande. Ange istället hur mycket den drar per år jämfört med en vanlig ugn.
Hans Åkerhjelm 2015-09-08 10:06:27
Du har rätt i att det inte är särskilt precist. Uttrycket kommer från WWF:s intervju med och sammanfattning av Ricardo Ramirez Villegas examensarbete. Tyvärr verkar inte examensarbetet finnas tillgängligt för läsning utan att köpa det, så jag kan inte se siffrorna som han utgått från.
Johannes Oscarsson 2015-09-26 16:54:43