Fyra recept i säsong, september–november

Bjud på en klassisk söndagsmiddag med en annorlunda stek, svampsås och rönnbärsgelé från rönnarna i ditt kvarter. Till avslutning en kryddig zucchinikaka med citruskräm.

Asterisk markerar att varan är i säsong just nu. Recepten är för fyra personer. Här kan du se hela listan över mat i säsong just nu.

Plastmorfars söndagsstek

  • 1 gul lök*
  • 5 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor*
  • 5 dl champinjoner*
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl nötter
  • 3 dl ströbröd
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk timjan
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka löken fint.
  3. Grovhacka champinjonerna.
  4. Grovhacka nötterna.
  5. Fräs löken mjuk i oljan. Rör ner champinjonerna i pannan när löken blivit gyllenbrun.
  6. Fräs lök och svamp tillsammans tills svampen mjuknat och fått färg. Strö över vetemjöl och rör om.
  7. Häll i vattnet, rör om och låt puttra några minuter.
  8. Ta bort pannan från spisen. Rör ner de hackade nötterna, ströbröd (spara ett par skedar till panering), soja och timjan. Salta och peppra efter smak.
  9. Tryck ner röran i en smord och bröad brödform och strö lite ströbröd ovanpå.
  10. Baka i ugnen i cirka 45 minuter och servera med potatis, svampsås och en klick rönnbärsgelé.

Svampsås

  • 5 dl färsk svamp som kantareller, champinjoner och ostronskivling*
  • 0,5 dl schalottenlök*
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • En rejäl klick smör att steka i
  • Salt och peppar
  • Japansk soja
  • Några nypor timjan
  1. Rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Stek löken i smör på medelvärme några minuter.
  4. Lägg i svampen. Stek tills nästan all vätska ångat bort, cirka 5 minuter.
  5. Strö vetemjöl över svampen, rör om och häll i grädde och mjölk under omrörning.
  6. Låt sedan svampsåsen koka minst 5 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Smaka av svampsåsen med soja, salt och peppar.

Rönnbärsgelé

  • 5 dl rönnbär*
  • 2,5 dl vatten
  • 0,9 dl socker per deciliter avrunnen saft
  1. Rensa och skölj rönnbären. Gelén smakar bäst om den görs av rönnbär som varit med om några frostnätter eller som har legat i frysen någon dag innan tillredning då det mildrar den beska smaken.
  2. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 minuter. Krossa bären under kokningen.
  3. Häll upp i silduk och låt rinna av i 30 minuter. Rör inte i massan.
  4. Mät upp saften.
  5. Koka upp den och tillsätt 0,9 dl socker per deciliter avrunnen saft.
  6. Koka försiktigt i 10 minuter eller tills saften geléat sig. Gör geléprov genom att lägga upp lite gelé på en tallrik och dra en sked igenom. Om gelén inte flyter ihop är den klar.
  7. Häll upp gelén i varma och rena glasburkar. Låt kallna och sätt på lock.

Zucchinikaka med citruskräm

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1,5 dl solrosolja
  • 4,5 dl finriven zucchini* (ungefär en normalstor zucchini)
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten.
  4. Tillsätt olja och den rivna zucchinin.
  5. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 centimeter i diameter.
  6. Grädda i ugn ungefär 50 minuter. Testa om kakan är klar med provsticka. Låt kakan svalna.

Citruskräm

  • 60 g rumsvarmt smör
  • 200 g färskost
  • Rivet skal och pressad saft från ½ citron och ½ lime
  • 2 dl florsocker
  1. Vispa smör och färskost med elvisp till en jämn smet.
  2. Tillsätt florsocker samt skal och saft från citron och lime.
  3. Vispa tills krämen blir fluffig.
  4. Bred krämen i ett jämnt lager på den avsvalnade zucchinikakan.
  5. Ställ in i kylen en stund innan servering.

Kommentarer