Våra livsmedelsbutiker slänger 100 000 ton mat varje år, alltså motsvarande vikten av världens största lyxkryssare. Det är inget fel på en leopardbanan!

Köp den ensamma frukten

Minska det onödiga svinnet i affärerna; plocka på dig frukten som annars blir lämnad ensam och kastad i soporna.

I slutet av dagen blandas nyligt utgångna mejeriprodukter med kantstött frukt och torrvaror som oftast håller långt efter att datumet gått ut. En stor del av den mat som slängs är fullt ätbar – den lever bara inte upp till konsumenternas förväntningar eller idealbilder.

Enligt naturvårdsverket slänger livsmedelsbutikerna i Sverige 100 000 ton mat per år, men mörkertalet räknas vara stort. Särskilt mycket frukt & grönt slängs, men även köttfärs och mejeriprodukter.

Vad kan jag göra?

Om du vet att mjölken ska drickas upp under de närmsta dygnen, köp den mjölk som har kortast datum. Ska du köpa frukt, var inte rädd för den kantstötta eller den som råkat hamna i fel låda. Dessutom kan du ibland pruta ner priset.

Det enklaste du kan göra är att plocka på dig de ensamma bananerna. Istället för att bryta bort bananer från en stor klase, så du får det antal du vill ha, köp de bananer som andra har brutit loss.

För tips på hur du minskar kastandet av mat på restauranger; läs den här artikeln.

Kommentarer